Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/37306
Karar No: 2016/854
Karar Tarihi: 14.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/37306 Esas 2016/854 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir büfe görevlisi olarak çalışmış ve davalı firma altında taşeron işçisi olarak çalışmıştır. Davacı, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil alacakları için dava açmıştır. Yerel mahkeme, davanın kısmen kabul edilmesine ve diğer davalı firmanın sorumlu olmadığına karar vermiştir. Karar temyiz edilmiş ve Yargıtay bu kararı bozmuştur. Muvazaalı işlem sebebiyle diğer davalı firmada sorumlu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Kanun maddeleri:
- İş Kanunu
- Borçlar Kanunu
- Medeni Kanun
9. Hukuk Dairesi         2014/37306 E.  ,  2016/854 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı ...."ye ait büfelerde büfe görevlisi olarak 24/08/2007 tarihinde çalışmaya başladığını, 09/09/2011 tarihine kadar taşeron işçisi olarak çalıştığını, alt işverenler değişse bile davalı ... ...."nin asıl işveren olduğunu ve davacının en son davalı ... Temizlik ...."nde iş akdinin feshedildiği 09/09/2011 tarihine kadar çalıştığını, bu tarihten sonra ... ...."nin işlerini devralan ...."de çalışmaya başladığını ileri sürerek, ödenmeyen fazla çalışma alacağı, ulusal bayram ve genel tatil alacağını talep etmiştir.
    B) Davalılar Cevabının Özeti:
    Davalı ... ...vekili, davacının fazla mesai talebinin reddi gerektiği, tüm çalışmaların puantajlarda gösterildiği ve bordrolarda tahakkuk ettirildiği, bordroların imzalı olduğu, ihtirazi kayıt ileri sürmeden bankadan alındığını, davacının ulusal tatil ve genel tatil alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Diğer davalı .... vekili, işçilik alacaklarından ...."nin sorumlu olmadığını belirterek husumet itirazında bulunmuş, ... AŞ"nin "Kafeterya Personel Hizmet Alım İşi" için ihale yaptığını ve işin ... Ltd. Şti"ne verildiğini, büfe ve kafeteryalarda davalı Şirketin personel istihdam ettiğini, işçi alacaklarından diğer davalının sorumluluğunun bulunduğunu, davacının imzalı maaş bordrolarında fazla çalışma ücretinin ödendiğinin görüldüğünü savunarak davanın reddini istemiştir.


    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, davalılardan .... yönünden, davalı şirketler arasındaki ilişkinin muvazaalı olduğu, aralarında asıl işveren-alt işveren ilişkisinin asıl manada kurulmadığı, davacının tek işvereninin .... olduğu gerekçesi ile .... aleyhine açılan davanın husumet yönünden reddine karar verilmiş, diğer davalı .... yönünden fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil alacağının kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı ve davalılar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların tüm davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Uyuşmazlık davalılar arasında asıl-alt işveren ilişkisinin muvazaalı kabul edilmesine rağmen, muvazaalı işlemin tarafı olan alt işverenin işçilik alacaklarından sorumlu olup olmayacağı noktasında toplanmaktadır.
    Muvazaalı bir hukuki muamele ile üçüncü kişinin ısrar edilmesi ona karşı bir haksız eylem niteliğindedir. Üçüncü kişiler muvazaa nedeniyle hakları halele uğratıldığı takdirde haksız fiil sorumluluğuna dayanarak muvazaalı hukuki işlemi yapan taraflardan zararının tazminini isteyebilir. Muvazaa sebebiyle akdin hükümsüzlüğünün ileri sürülmesinin hakkın kötüye kullanılması sayılan hallerde muvazaa ileri sürülemez. Kısaca kişi kendi muvazaasına dayanarak sorumluluktan kurtulamaz.
    Somut uyuşmazlıkta Yerel Mahkemece davalı şirketler arasındaki ilişkinin muvazaalı olduğu ve davacının başlangıçtan beri asıl işveren .... işçisi olduğu kabul edilerek hüküm altına alınan işçilik alacaklarının adı geçen davalıdan tahsiline, muvazaalı işlemin diğer tarafı olan ve işveren sıfatı olmayan diğer davalı şirket yönünden davanın husumet nedeni ile reddine karar verilmiştir.
    Ancak aleyhine açılan dava husumetten reddedilen .... muvazaalı işlemin tarafıdır. Bu nedenle adı geçen davalı şirket kendi muvazaasından yararlanamaz. Hukuk Genel Kurulu"nun 03/12/2008 T. 2008/9-704 E, 2008/730 K. sayılı kararında da belirtildiği üzere davalılar arasında muvazaa bulunması nedeniyle maddi sorumluluk açısından davalıların müştereken ve müteselsilen sorumluluğuna karar verilmesi gerekirken davanın davalı .... yönünden husumet yokluğu gerekçesi ile reddi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 14/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi