Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/27003
Karar No: 2016/816
Karar Tarihi: 14.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/27003 Esas 2016/816 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işveren şirkette genel müdür yardımcısı olarak çalışırken ihbar tazminatı, maaş zammı fark alacağı ve prim alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyize gidilen kararda, davacının tüm temyiz itirazları yerinde bulunmazken, prim farkı hesaplamasında hata yapıldığı ve faiz konusunda uyuşmazlık bulunduğu belirtilmiştir. Ayrıca hükmedilen miktarların net mi yoksa brüt mü olduğunun belirtilmemesi de hükmün infazında tereddüt yaratacağı ifade edilmiştir.
Kanun Maddeleri: HMK maddesi 26.
9. Hukuk Dairesi         2014/27003 E.  ,  2016/816 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, ihbar tazminatı farkı ile ücret zammı alacağı ve prim alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin ..."de 01.12.1998 tarihinde çalışmaya başladığını, 01.12.2001 tarihinden itibaren işveren şirketin iştiraki olan ..."ne geçtiği ve burada 31.10.2009 tarihine kadar çalıştığını, ihbar tazminatın eksik ödendiğini, 2009/Nisan ayından itibaren diğer personelin maaşlarına yapılıp da müvekkilinin maaşına yapılmayan maaş zammından dolayı da fesih tarihine kadar fark alacağının doğduğunu, 2007 ve 2008 yılları için şirket yönetimince belirlenen primlerin de eksik ödendiğini ve 2009 yılı prim alacağının da davacıya ödenmediğini ileri sürerek, ihbar tazminatı, maaş zammı ve prim fark alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacıya ihbar tazminatının ve hak kazandığı 2007-2008-2009 senelerinin primlerinin ödendiğini, prim hak kazanma koşullarının işveren şirket tarafından belirlendiğini, prim alabilmek için hedef yılı sonunda işveren şirkette çalışıyor olma koşulunun bulunduğunu, maaş zammı farkı talebinin hukuki dayanağının bulunmadığını, maaş bordolarında bu konuda davacının ihtirazı kaydının bulunmadığını, ücretlere yapılacak olan zammın ve oranının işveren tarafından belirlendiği savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı şirkete ait işyerinde 01.12.2001 ile 31.10.2009 tarihleri arasındaki dönemde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile genel müdür yardımcısı olarak çalıştığı, davacının çalıştığı döneme ait ödenmeyen maaş zammı fark alacağı, 2009 yılına ait ödenmeyen prim alacağı ve 2007-2008 yıllarına ait prim alacağı farkının bulunduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.


    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Mahkemece 2007 yılı prim farkı alacak hesabında yıllık çıplak brüt ücretin 160.716,69 TL olarak esas alınması gerekirken, 162.630,00 TL üzerinden hesaplama yapılması hatalıdır.
    3-Davaya konu işçilik alacaklarına işletilecek faizin başlangıç tarihleri konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İşverenin dava tarihinden önce temerrüde düşürülmesi durumunda, talep edilmek kaydı ile temerrüt tarihinden itibaren faiz yürütülmelidir. Bunun dışında dava veya ıslah tarihlerinden itibaren talep edilen miktarlarla sınırlı olarak faize karar verilmelidir.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı işveren dava tarihinden önce temerrüde düşürülmemiştir. Davacının dava dilekçesinde faiz talebi olmamasına rağmen, dava dilekçesinde talep edilen miktarlara faiz yürütülmesi HMK’nın 26. maddesinde düzenlenen taleple bağlılık kuralına aykırıdır. Ayrıca, ıslah dilekçesinde talep edilen miktarlara ıslah tarihinden itibaren mevduat faizine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi de hatalıdır.
    4-Hükmedilen miktarların “net” mi yoksa “brüt” mü olduğunun hüküm fıkrasında belirtilmemesinin hükmün infazında tereddüt yaratacağının düşünülmemesi de isabetsiz olup, ayrı bir bozma nedenidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 14/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi