Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6191
Karar No: 2014/4112
Karar Tarihi: 12.06.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/6191 Esas 2014/4112 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı mal nedeniyle ödenen bedelin tahsili talebiyle açılan alacak davası ve eser sözleşmesinden kaynaklanan teminat senedinin iadesi ve bakiye iş bedelinin tahsili talebiyle açılan birleşen alacak davasıdır. Davacı iş sahibi tarafından açılan asıl davada, davalı yüklenici sözleşmede yer alan taahhüdünü yerine getirmediği için ödenen bedelin iadesi talep edilmiştir. Birleşen davada ise davacı yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi tamamladığı halde teminat senedinin iade edilmediği ve bakiye iş bedelinin ödenmediği gerekçesiyle talepte bulunmuştur. Mahkeme, asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar vermiş ve karar temyiz edilmiştir. Temyiz mahkemesi, davacı-birleşen dosyada davalı iş sahibinin tamamıyla, davalı-birleşen dosyada davacı yüklenici şirket ile asıl davada davalı A.C.'in diğer temyiz itirazlarının reddine karar vermiştir. Ancak, eser sözleşmesinden kaynaklanan fazla ödeme ve cezai şart alacağının hangi davalı tarafından ödeneceği yönünde açıklama yapılmaksızın karar verildiği için, hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak
15. Hukuk Dairesi         2013/6191 E.  ,  2014/4112 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi : 12.06.2013
    Numarası : 2012/155-2013/276

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı mal nedeniyle ödenen bedelin tahsili talebiyle açılan alacak, birleşen dava ise; eser sözleşmesinden kaynaklanan teminat senedinin iadesi ve bakiye iş bedelinin tahsili talebiyle açılan alacak davasıdır. Asıl davada; davacı iş sahibi, davalılar yüklenici, birleşen davada ise; davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir.
    Asıl davada; davacı vekili, davalı yüklenici ile müvekkili iş sahibi arasında bir adet çinko eritme fırını ile kurutma fırını imâli konusunda 18/08/2009 tarihli sözleşme düzenlendiğini, davalı yüklenicinin kurutma tankının imâlini yapmadığını, çinko eritme fırınının imâlini de aylarca geciktirdiğini, yüklenicinin yaptığı imalâtlara İ.G. Şirketinin onay vermediğini, eksik ve ayıplı işleri başka kişilere 8.015,00 TL ödeyerek tamamlattığını,fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, başka firmalara ödemek zorunda kaldıkları bedeller, davalıya ödemiş oldukları bedeller ve cezai şarta ilişkin olarak şimdilik 15.000,00 TL"nin tahsilini talep etmiş, davalılar vekili; sözleşmede şirketin imzasının olmadığını, A.. C.."ında şahsen sorumlu olamayacağını müvekkilinin yaptığı imalâtların çalıştığını ve müvekkilinin herhangi bir kusuru bulunmadığını savunarak davanın reddini istemişler, birleşen davada ise; davacı yüklenici şirket vekili; davalı iş sahibi ile davacı müvekkili arasında eser sözleşmesi düzenlendiğini bu ilişki sebebiyle teminat senedi verildiğini, işin yapılarak davalı iş sahibine teslim edildiğini, teminat senedinin iade edilmediği gibi bakiye iş bedelinin de ödenmediğini, verilen teminat senedinden dolayı borçlu olmadıklarının tespitini talep etmiş, davalı iş sahibi vekili; yapılan işin eksik ve ayıplı olduğunu, müvekkilinin alacaklı olduğunu ve davanın haksız olduğunu savunarak davanın reddini istemiş, mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar verilmiş, karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle cezai şarttan talep edilen ve hüküm altına alınan miktara göre davacı ve birleşen dosyada davalı iş sahibinin tüm, davalı-birleşen dosyada davacı yüklenici şirketin ve asıl davada davalı A.. C.."ın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı şirket ile davalılardan E. Isı Mak.San.Tic.ltd.Şti arasında imzalanan 18.08.2009 tarihli sözleşme, sözleşme ve dava tarihinde yürürlükte bulunan 818 Sayılı Borçlar Kanunu"nun 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesi niteliğindedir. Kurulduğu anlaşılan eser sözleşmesinin tarafları, davacı şirket ile davalı E. Isı Mak. San. Tic. Ltd.Şti"dir. A.. C.. sözleşmenin tarafı değildir. Davalı A.. C.. sözleşmenin imzalanmasından sonra aynı tarihli “Taahhütname” başlıklı belge ile başkasının fîîlini taahhüt etmiş bulunmaktadır.
    "Sözleşmelerin Nispiliği" ilkesi gereği sözleşme,kural olarak o sözleşmede taraf olanları bağlar. Sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıklarda davanın tarafları da sözleşmenin taraflarıdır. Yargıtay içtihatlarında ve öğretide bu durum taraf sıfatı olarak adlandırılmaktadır.
    Taraf sıfatı, bir başka deyişle husumet ehliyeti, dava konusu hak ile kişiler arasında ki ilişkiyi ifade eder. Sıfat, bir maddi hukuk ilişkisinde tarafların o hak ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelir. Davacı sıfatı,dava konusu hakkın sahibini,davalı sıfatı ise dava konusu hakkın yükümlüsünü belirler. Uygulamada davacı sıfatı, aktif husumeti, davalı sıfatı ise pasif husumeti karşılayacak şekilde değerlendirilmektedir. Dava konusu şey üzerinde kim ya da kimler hak sahibi ise, davayı bu kişi veya kişilerin açması ve kime karşı hukuki koruma isteniyor ise o kişi veya kişilere davanın yöneltilmesi gerekir. Bir kimsenin davacı veya davalı sıfatına sahip olup olmadığı tıpkı hakkın mevcut olup olmadığının tayininde olduğu gibi maddi hukuka göre belirlenir. Taraf sıfatının bu anlamda önemli özelliği ise, def"i değil itiraz niteliğinde olması nedeniyle taraflarca süreye ve davanın aşamasına bakılmaksızın her zaman ileri sürülebileceği ve taraflar ileri sürmemiş olsalar bile mahkemece re"sen nazara alınmasıdır.
    Bu anlatımlar ışığında somut olaya geldiğimizde; kurulduğu anlaşılan eser sözleşmesinin tarafları, davacı şirket ile davalı E. Isı Mak. San. Tic. Ltd.Şti " dur. A.. C.. sözleşmenin tarafı değildir Bir başka deyişle bu davalının taraf sıfatı bulunmamaktadır. Ancak, bu davalının 818 sayılı mülga Borçlar Kanununun 110.maddesi hükmü gereğince başkasının fîîlini taahhüt etmesi söz konusudur. Mahkemece asıl dava yönünden fazla ödenen bedel ve cezai şart alacağının davalıdan tahsiline karar verilmiş ise de;asıl davada iki davalı bulunmasına rağmen, hangi davalının hükmedilen bedeli ödeyeceği yönünde bir açıklama yapılmaksızın hükmün icrasında tereddüte yol açacak şekilde karar verilmesi yanlış olmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş; fazla ödemeden sözleşmenin tarafı olan davalı E. Isı Mak. San. Tic. Ltd.Şti "nin sorumluluğuna karar verip, bu talep açısından davalı A.. C.. yönünden davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar vermek, cezai şart yönünden ise; taraflar arasında düzenlenen eser sözleşmesinde cezai şart öngörülmediği, davalı A.. C.."ın mülga Borçlar Kanununun 110. maddesi hükmü gereği başkasının fiilini taahhütte bulunduğu nazara alınarak davalı A.. C.."ın sorumluluğuna karar verip, bu talep açısından davalı E. Isı Mak. San. Tic. Ltd.Şti yönünden davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar vermekten ibaret olmalıdır.
    Bu nedenlerle; hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davacı-birleşen dosyada davalı iş sahibinin tüm, davalı-birleşen dosyada davacı yüklenici şirket ile asıl davada davalı A.. C.."ın sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulüyle hükmün davalı-birleşen dosyada davacı yüklenici şirket ile asıl davada davalı A.. C.. yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden davacı-bileşen dosya davalısına ve davalı-birleşen dosya davacısı şirket ile asıl davada davalı A.. C.."a geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 12.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi