Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9083
Karar No: 2016/3401
Karar Tarihi: 29.02.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/9083 Esas 2016/3401 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıya kredi kartı tahsis edilerek kredi kullandırıldığı ancak borcun ödenmediği için icra takibine girişildiği, davalının itirazı üzerine takibin durduğu ve davacının itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ettiği davada, mahkeme davalının borç bulunmamasına rağmen borç yapılandırması yapıldığına dair beyanının samimi olduğunu ve davacının alacağının kaynağını açıklayamadığını belirterek davanın reddine karar vermiştir. Ancak, kredi kartı hamili olan davacı bankanın ticari kayıtları üzerinde inceleme yapılmadan salt davalı beyanına bağlı hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Bu nedenle, karar bozulmuştur. Kanun maddeleri ise İİK 67. madde olarak belirtilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2015/9083 E.  ,  2016/3401 K.
"İçtihat Metni"

ESAS NO : ...
KARAR NO : ...

T.C.
YARGITAY
...Hukuk Dairesi
ESAS NO : ...
KARAR NO : ...
Y A R G I T A Y İ L A M I
MAHKEMESİ : ...
TARİHİ : 10/03/2015
NUMARASI : 2014/1085-2015/218
DAVACI : ... vek. Av....
DAVALI : ...
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı vekili. müvekkili banka ile davalı arasında imzalanan bankacılık hizmetleri sözleşmesi gereği davalıya kredi kartı tahsis edilerek kredi kullandırıldığını, davalının kredi kartı kullanımından doğan borcunun, ödenmemesi nedeniyle davalı aleyhine icra takibine girişildiğini, itiraz üzerine takibin durduğunu ileri sürerek davalının itirazının iptaline ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili. taraflar arasında kredi kartı tahsisi ve kullanımına ilişkin sözleşme yapıldığını, kredi kartına ilişkin borcun bitmesine rağmen davacının 3.000 TL gibi bir borç çıkardığını, müvekkilinin böyle bir borcu bulunmamasına rağmen sonrasında bir sıkıntı yaşamamak için davacı banka ile telefon görüşmeleri neticesinde 3.000 TL"lik borç için yapılandırılmaya gidildiğini ve ayda 366 TL ödenerek bu borcun kapatılması konusunda mutabakata varılmasına rağmen davacının müvekkili ile oluşturulmuş ödeme planına riayet etmeyerek müvekkili aleyhine icra takibi başlattığını, savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan delillere göre, taraflar arasında her ne kadar protokol yapılmış ise de, dosyada bulunan iki protokol fotokopisinde de davalının imzasının mevcut olmadığı, borç bulunmamasına rağmen sonrasında sıkıntı yaşamamak adına mutabakata varıldığına yönelik davalı savunmasının samimi görüldüğü, davacının alacağın kaynağını açıklayamadığı, İİK 67. maddesine göre davacının takibinde kötüniyetli ve haksız olduğu gerekçeleriyle davanın reddine, davalı lehine % 20 tazminat miktarı olan 588,40 TL"nin davacıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Davacı kredi kartı hamili olup, kartın kayıp, çalıntı ya da iptaline ilişkin herhangi bir başvuru ya da işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda yapılacak iş bankanın ticari kayıtları üzerinde inceleme yapılarak kartın davalı yanca yurt içi veya yurt dışında kullanımından doğan varsa harcamalar tespit edilip banka alacağının belirlenmesi gerekirken yasal dayanağı olmayan yorum ile ve salt davalı beyanına bağlı yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olduğu gibi davacı banka ile davalı arasında yapılan borç ödeme protokolününde irdelenmemiş olması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı banka yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacı bankanın diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına peşin harcın istek halinde iadesine 29/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.





Aslı gibidir.
Karşılaştırıldı. T.G



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi