Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/12122
Karar No: 2016/3343
Karar Tarihi: 29.02.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/12122 Esas 2016/3343 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İtirazın iptali davasında mahkeme, davalının icra takibinde talep edilen işlemiş faiz yönünden davası olmadığı gerekçesiyle %20 icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar vermişti. Ancak hüküm çelişkili olduğundan ve gerekçesi bulunmadığından yerel mahkeme kararı bozuldu. Karara göre, her türlü kararın gerekçeli olarak yazılması gerektiği ve gerekçesiz bir kararın doğru kabul edilemeyeceği belirtildi. Bozma nedenine göre davalı şirket yetkili temsilcisinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar verildi. Kanun maddeleri ise Anayasa'nın 141/3. maddesi ile 6100 sayılı HMK'nun 297. maddesi olarak belirtildi.
19. Hukuk Dairesi         2015/12122 E.  ,  2016/3343 K.
"İçtihat Metni"



MAHKEMESİ : ... Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 25/02/2015
NUMARASI : 2013/78-2015/119


Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı şirket yetkili temsilcisi tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

Davacı vekili, cari hesap alacağının tahsili için girişilen icra takibine yönelik itirazın haksız olduğunu, icra takibinde talep edilen işlemiş faiz yönünden davalarının olmadığını ileri sürerek, asıl alacağa vaki itirazın iptali ile % 20 icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, malların müvekkiline teslim edilmediğini belirterek, davanın reddini ve % 20 kötüniyet tazminatının davacıdan tahsilini istemiştir.
Mahkemece alınan bilirkişi raporu özetlenmiş ve davanın kabulüne, itirazın iptali ile takibin devamına, % 20 icra inkar tazminatının davacıdan alınarak davalıya verilmesine karar verilmiş, hüküm davalı şirket yetkili temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
Alınan bilirkişi raporunda sonuç olarak "davacının teslim edimini yerine getirdiğinin sayın mahkemece benimsenmesi halinde, davacının davalıdan 13.247,60 TL alacaklı durumda olduğu, aksi halde ise davacı talebinin mümkün olmadığı" belirtilmiş, mahkeme gerekçesinde ise; "Dosyadaki tüm bilgi ve belgeler, bilirkişi raporu değerlendirildiğinde davacının davasının kabulüne karar vermek gerekmiştir." denilmiştir.
Bir mahkeme hükmünde tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sübut görülen vakıalarla, bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin birer birer, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde hükümde gösterilmesi gerekir. Gerekçe, hakimin (mahkemenin) tespit etmiş olduğu maddi vakıalar ile hüküm fıkrası arasında bir köprü görevi yapar. Gerekçe bölümünde hükmün dayandığı hukuki esaslar açıklanır. Hakim tarafların kendisine sundukları maddi vakıaların hukuki niteliğini (hukuki sebepleri) kendiliğinden (re"sen) araştırıp bularak hükmünü dayandırdığı hukuk kurallarını ve bunun nedenlerini gerekçede açıklar.
Hakim, gerekçe sayesinde verdiği hükmün doğru olup olmadığını yani kendini denetler. Üst mahkeme de, bir hükmün hukuka uygun olup olmadığını ancak gerekçe sayesinde denetleyebilir. Taraflar da ancak gerekçe sayesinde haklı olup olmadıklarını daha iyi anlayabilirler. Bir hüküm, ne kadar haklı olursa olsun, gerekçesiz ise tarafları doyurmaz. (Kuru, Baki/Arslan, Ramazan/Yılmaz,Ejder; Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı 6100 sayılı HMK"na Göre Yeniden Yazılmış, 22 Baskı, Ankara 2011, s. 472)
Bütün mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerektiğini öngören Anayasa"nın 141/3. maddesi ve ona koşut bir düzenleme içeren 6100 sayılı HMK"nun 297. (mülga HUMK"nun 388) maddesi iş bu amacı gerçekleştirmeye yöneliktir.
Somut olayda davacının davasının kabulüne yönelik hükmün gerekçesi bulunmadığı gibi HMK"nun 298/2. maddesine aykırılık oluşturulacak biçimde kısa karar gerekçeli karar çelişkisi de mevcuttur.
Yerel mahkemenin yargılamayı sonuçlandırdığı kısa kararda "davacının davasının kabulüne" denildiği halde, gerekçeli kararda "Davacının davasının kabulü ile davalının İstanbul 30. İcra Müdürlüğü"nün 2013/554 sayılı dosyasına vaki itirazının iptali ile takibin devamına, takip alacağının % 20 oranında icra inkar tazminatının davacıdan alınarak davalıya verilmesine" denilmiştir. Böylece tefhim edilen kısa karar ile davacı aleyhine icra inkar tazminatına hükmedilen gerekçeli karar arasında çelişki oluşmuştur. Bu hal HUMK"nun 381/2. (HMK"nın 298/2) maddesine aykırılık teşkil ettiğinden hükmün bu nedenle de bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı şirket yetkili temsilcisinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı şirket yetkili temsilcisinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına,
peşin harcın istek halinde iadesine, 29/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.




Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi