Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2051
Karar No: 2016/3340
Karar Tarihi: 29.02.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/2051 Esas 2016/3340 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı ile imzaladığı bayilik sözleşmesinin davalı tarafından süresinden önce feshedildiğini ve müvekkilinin uğradığı zararın karşılanması gerektiğini iddia ederek dava açmıştır. Davalı ise sözleşmenin imzalanmasının zorlama olduğunu savunarak davanın reddedilmesini talep etmiştir. Yapılan yargılama sonucunda davalının sözleşmeyi haklı bir neden olmadan feshettiği kabul edilerek, davacının kar mahrumiyeti yönündeki talebinin kabulüne karar verilmiştir. Ancak cezai şart istemi reddedilmiştir. Temyiz durumunda dosyanın incelenmesi sonucunda verilen karar bozulmuştur. Detaylı kanun maddeleri belirtilmemiştir.
19. Hukuk Dairesi         2015/2051 E.  ,  2016/3340 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, taraflar arasında 02.03.2009 tarihinde 5 yıl süreli ...Bayilik Sözleşmesi imzalandığını ve davalının taahhütname verdiğini, davalının hiç bir sebep göstermeden süresinden önce 13.04.2011 tarihli ihtarname ile bayilik sözleşmesini feshettiğini, sözleşmenin 42/d-3 maddesi uyarınca davalının, müvekkilinin uğradığı müspet zararı yani sözleşme olağan şartlarda devam etseydi elde edecek olduğu kârı müvekkiline ödemek zorunda olduğunu, sözleşmenin 39.maddesi uyarınca davalının 52.874,00 USD cezai şartı da ödemesi gerektiğini ileri sürerek, 232.143,53 TL kar mahrumiyetinden şimdilik 5.000 TL, 52.874,00 USD cezai şart bedelinden şimdilik 5.000 TL olmak üzere toplam 10.000 TL"nin fesih tarihi olan 13.04.2011 tarihinden itibaren, avans faizi üzerinden işleyecek faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, ... Asliye Hukuk Mahkemesinin yetkili olduğunu, sözleşme ve taahhütnamenin irade hürriyeti olmaksızın zorlama ve zorunlu işlem şartı olarak imzalatıldığını, kar mahrumiyeti isteminin yerinde olmadığını, yıllık 200 ton satış taahhüdünde bulunulmasına rağmen müvekkilinin feshe kadar 1.204,32 ton davacıdan alım yaptığını, cezai şart talebinin de yerinde olmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama, toplanan deliller, benimsenen bilirkişi kurulu raporuna göre, davalı yanın sözleşmeyi süresinden önce feshetmesinin haklı bir nedene dayanmadığı, davacının kar mahrumiyeti yönündeki davasının kabulü gerektiği, cezai şart isteminin yerinde olmadığı davalının 5 yıllık taahhüdünü 777 günde yerine getirdiği gerekçeleri ile kar mahrumiyeti yönünden davacının davasının kabulüne, 5.000,00 TL"nin 09.05.2011 temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine, kar mahrumiyeti yönünden fazlaya ilişkin hakların saklı kalmasına, davacı tarafın cezai şart isteminin reddine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Davalı, davacı ile ekonomik bütünlük içinde bulunan ve grup şirketlerden olan .... (...) ile arasında akaryakıt bayilik sözleşmesinin, Rekabet Kurulu"nun konuya ilişkin kararları doğrultusunda 5 yıl dolduktan sonra feshedilmiş olduğunu ve aynı nedenle tesis edilen intifa hakkının da terkin edildiğini, böylece grup şirketlerden olan davacı ile akdedilmiş olan otogaz bayilik sözleşmesinin de feshedilmiş akaryakıt bayilik sözleşmesi ve terkin edilen intifa sözleşmesine paralel olarak feshedilmiş sayılacağını, dava dışı .... ile davalı arasındaki akaryakıt bayilik sözleşmesinin feshinden ve intifa hakkının terkininden sonra anılan şirketin grubu içinde yer alan davacı şirketle otogaz bayilik sözleşmesinin devamının mümkün olmadığını, bu nedenle feshin haklı olduğunu savunmuştur.


    Davacı şirket tarafından açılmış olan emsal nitelikteki dava dosyalarında alınmış olan bilirkişi raporlarında davacı şirket ile dava dışı ...nin ayrı tüzel kişiliklere sahip olmakla birlikte ekonomik açıdan bağımsız olmayıp aynı ekonomik kontrol yapısı içinde oldukları, bu hususun ... Kurulunun 11.03.2010 tarih ve 10-22/300-111 sayılı kararında da açıkça saptandığı, bu durumda davalı şirketin dava dışı .... ile arasında akaryakıt bayilik sözleşmesinin feshi ve bu nedenle tesis edilen intifa hakkının da terkini karşısında davalının dava dışı .... ile ekonomik bütünlük içinde bulunan davacı ile yapmış olduğu otogaz bayilik sözleşmesinin de kendiliğinden geçersiz olduğunun kabulünün gerektiği ve davalının davacı ile sözleşme ilişkisini sürdürmeye zorlanamayacağı, böylece feshin haksız olmadığı yönünde görüşler bildirilmiştir.
    Bu durumda mahkemece açıklanan bu tespitler gözetilerek, deliller hep birlikte değerlendirilip sonucuna göre bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 29/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi