Esas No: 2018/849
Karar No: 2018/1398
Karar Tarihi: 28.02.2018
Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2018/849 Esas 2018/1398 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın onanmasına ilişkin yukarda belirtilen ilamın karar düzeltme yolu ile incelenmesi ... tarafından süresinde istenilmekle; inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro sonucu ... Köyü çalışma alanında bulunan 192 ada 2 parsel sayılı 11.580,14 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, hibe ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle 1/2 pay oranında davalılar ... ve ... adına tespit ve tescil edilmiştir. Davacı ..., miras yoluyla gelen hakka dayanarak tapu iptali ve tescil istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dairemiz 13.12.2017 tarih ve 2015/17840 Esas, 2017/8891 Karar sayılı ilamıyla hükmün onanmasına karar verilmiştir. Mahkemece 22.1.2018 tarihli ek karar ile “onama kararında karar düzeltme yolunun gösterilmediği, onama kararının kesin olarak verildiği ve onama tarihi itibariyle hükmün kesinleştiği” gerekçesiyle davacı vekilinin karar düzeltme talebinin reddine karar verilmiş, verilen ek karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar düzeltme Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucunda vermiş olduğu kararlarına karşı tanınmış olağan bir kanun yoludur. Kanun yolu denince kural olarak, temyiz yolunda olduğu gibi bir kararın üst mahkeme tarafından incelenmesi anlaşılır. Oysa karar düzeltme yolunda karar düzeltme talebi, bu kararı vermiş olan Yargıtay dairesinde incelenip karara bağlanır. Bu nedenle karar düzeltme yolu, Yargıtay’ın temyiz incelemesi sırasında yapmış olduğu hatalardan dönmesini sağlayan, temyiz yolunun devamı niteliğinde kendine özgü bir kanun yoludur.
Yargıtay kararına karşı karar düzeltme talebinde bulunulduğuna göre, talebi inceleme ve reddi yahut kabulü hususunda bir karar verme yetkisi münhasıran karar düzeltme talebini inceleyecek Yargıtay’ın ilgili Dairesine aittir. Yerel Mahkemenin bu konuda karar verme yetkisi bulunmamaktadır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432`nci maddesinin (5.) fıkrasında yerel mahkeme hakimine tanınan yetki, "temyiz talebinin kanuni süresinde bulunması" ve "kararın temyizi kabil olmaması" haline münhasır olup, karar düzeltme talebi bu hükmün dışında olup, bu sebeple karar düzeltme talebinin reddine dair yerel mahkemece verilen 22.01.2018 tarihli ek karar usul ve yasaya aykırı olduğundan BOZULARAK ortadan kaldırılmasına, Davacı vekilinin karar düzeltme talebinin incelenmesine gelince; dosya içeriğine, mahkeme kararında belirtilip, Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 440.maddesinde sayılan nedenlerden hiçbirisine uygun olmayan karar düzeltme isteğinin REDDİNE, 28.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.