Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 1988/1344
Karar No: 1990/3351
Karar Tarihi: 23.11.1990

Danıştay 4. Daire 1988/1344 Esas 1990/3351 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklusu olan ve Amerika Birleşik Devletleri konsolosluğunda çalışan bir kişinin elde ettiği ücretin gelir vergisinden müstesna olup olmayacağına karar verdi. Gelir Vergisi Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca yabancı elçilik ve konsolosluklarda çalışanların aldıkları ücretlerin, karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden istisna edilebileceği belirtilmiştir. Ancak bu istisnanın uygulanabilmesi için çalışan kişinin uyruğunda bulunduğu ülke ile Türkiye arasında bir anlaşma bulunması gerekmektedir. Mahkeme, söz konusu konsoloslukta çalışan kişinin uyruğunun bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında anlaşma olup olmadığını araştırılması gerektiğine karar vererek, kararı bozmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Gelir Vergisi Kanunu'nun 16. maddesi: Yabancı elçilik ve konsolosluklarda çalışanların aldıkları ücretlerin, karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden istisna edilebileceği belirtilmiştir.
- Gelir Vergisi Kanunu'nun 15. maddesi: Diplomat muaflığı ile ilgili hükümleri düzenler ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 16. maddesi kapsamına girmeyen memur ve hizmetlilerin yalnız bu işlerden dolayı aldıkları ücretlerin karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden istisna edileceği belirtilir.

Daire : DÖRDÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1990
Karar No : 3351
Esas Yılı : 1988
Esas No : 1344
Karar Tarihi : 23/11/990

YABANCI ELÇİLİK VE KONSOLOSLUKTA ÇALIŞAN YABANCI UYRUKLU HİZMET ERBABINA ÖDENEN ÜCRETLERİN GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA TUTULMASI İÇİN, ÇALIŞAN KİŞİNİN UYRUĞUNDA BULUNDUĞU ÜLKE İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ARASINDA YAPILMIŞ BİR ANLAŞMA BULUNMASI GEREKECEĞİ HK.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruğunda bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri … Konsolosluğunda idari işler uzmanı olarak çalışan Yükümlünün bu işinden elde ettiği ücretin Gelir Vergisi Kanununun 16.maddesi uyarınca gelir vergisinden müstesna olup, olmayacağı uyuşmazlık esasını oluşturmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun sözü edilen 16.maddesinde, yabancı elçilik ve konsoloslukların 15.maddeye girmeyen memur ve hizmetlilerinin yalnız bu işlerden dolayı aldıkları ücretlerin karşılıklı olmak şartıyla Gelir Vergisinden istisna edileceği belirtilmiştir.
Dosyadaki belgelere göre, yükünlünün uyruğu ve görevi itibariyle Gelir Vergisi Kanununun diplomat muaflığı ile ilgili 15.maddesinde sayılanlar arasında bulunmadığı, anılan Kanunun metnine yer verilen 16.maddesi kapsamına girdiği anlaşılmaktadır.
Ancak bu madde hükmü uyarınca istisna uygulanabilmesi için yabancı elçilik ve konsolukta çalışan kişinin uyruğunda bulunduğu ülkeyle Türkiye Cumhuriyeti arasında, aynı durumdaki hizmet erbabının belirtilen yerlerden elde ettikleri ücretlerin karşılıklı olarak gelir vergisine tabi tutulmaması konusunda yapılmış bir anlaşmanın bulunması gerekmektedir.
Buna karşın, temyize konu vergi mahkemesi kararında, Yükümlünün çalıştığı komsolosluğun ait olduğu Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında söz konusu ücret istisnasına ilişkin olarak yapılmış karşılıklı bir anlaşmanın bulunmadığı gerekçesine yer verilmiştir.
Halbuki uyuşmazlığın çözümü için Yükümlünün uyruğunda bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yukarıda belirtilen çerçevede yapılmış bir anlaşmanın mevcut olup olmadığının bilinmesi gerekmekte olduğundan temyize konu Mahkeme kararında isabet bulunmamaktadır.
Bu nedenle, açıklanan çerçevede gerekli araştırma yapıldıktan sonra bir karar verilmek üzere Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi