Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6450
Karar No: 2014/3779
Karar Tarihi: 02.06.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/6450 Esas 2014/3779 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bakiye iş bedelinin tahsili için yürütülen icra takibine davalı tarafından yapılan itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının tahsili istemine ilişkin olup, mahkeme, davanın reddine dair karar vermiştir. Sözleşmenin toptan götürü bedelli belirlenmesi durumunda yüklenicinin alacağının fiziki oran yöntemi uygulanarak belirlenmesi gerekir. Belirlenen bu iş bedeli üzerinden fiziki oran dahilinde davacının hakettiği iş bedeli alınacak ek raporla bilirkişiye hesap ettirilmeli, taraflar arasında ihtilaf konusu olmayan ödeme mahsup edilerek davacının kalan alacağı belirlenmeli, davalı tarafından davacının işçilerine ödendiği ileri sürülen tutarındaki ödemenin yapıldığı ise yasal delillerle kanıtlanamadığından bu ödeme miktarı dikkate alınmaksızın hüküm kurulmalıdır. Kanun maddeleri: 818 Sayılı Borçlar Yasası'nın 355, 365. maddeleri.
15. Hukuk Dairesi         2013/6450 E.  ,  2014/3779 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Karaman 1. Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :09.05.2013
    Numarası :2012/220-2013/293

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, bakiye iş bedelinin tahsili için yürütülen icra takibine davalı tarafından yapılan itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının tahsili istemine ilişkin olup, mahkemenin; davanın reddine dair kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık 27.12.2010 tarihli sözleşmeden kaynaklanmıştır. Sözleşme hukuki niteliğince yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 818 Sayılı Borçlar Yasası"nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmelerindendir. Davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir. Sözü edilen sözleşme hükmüne göre, H. C.Mahallesi .. ada ..parselde bulunan ve 3 blokdan oluşan sitenin kalıp, demir ve duvar işçiliklerinin tamamı davacı tarafından yapılacaktır. İş bedeli ise 175.000,00 TL olup, bu miktarın 80.000,00 TL"lik kısmı için C blokda bulunan 3.kattaki dairenin mülkiyeti davacıya verilecek, bakiye kısım ise her bitirilen kat table için 4.750,00 TL olarak ödenecektir. Görüldüğü üzere iş bedeli anılan Yasa"nın 365. maddesi hükmü uyarınca götürü olarak belirlenmiştir. İş bedeli toptan götürü olarak belirlendiği bu gibi durumlarda yüklenici işi belirlenen fiyatla yapmaya mecburdur. Davacı yüklenici, işin bir kısımını yaptığını, bunun karşılığında da 31.750,00 TL ödeme yapıldığını, bakiye alacağının ödenmemesi sebebiyle davalı aleyhine yapmış olduğu icra takibine de itiraz edildiğini belirterek itirazın iptâlini istemiştir. Davalı iş sahibi ise savunmasında, işin eksik bırakıldığını, davacıya 31.750,00 TL ödeme yapıldığını ayrıca; davacının işçilerine de 5.500,00 TL ödeme yapıldığını belirterek davanın reddini istemiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, iş bedelinin her tabliye için 4.750,00 TL olarak kabul edilmiş, buna göre davalı tarafından yapılan ödemelerin hak edilen iş bedelinden daha fazla olduğu belirtilmiş, mahkemece de, bilirkişilerin bu raporları doğrultusunda davanın reddine karar verilmiştir.
    Sözleşmenin toptan götürü bedelli belirlenmesi durumunda yüklenicinin alacağının fiziki oran yöntemi uygulanarak belirlenmesi gerekir. Buna göre, gerçekleştirilen imalâtın, eksiklikler ve niteliğine göre ayıplar da dikkate alınmak suretiyle işin tamamına göre fiziki gerçekleşme oranı belirlenmeli, belirlenen bu oran götürü bedele uygulandıktan sonra yüklenicinin hakettiği iş bedeli saptanmalı, saptanan bu bedelden de iş sahibi tarafından kanıtlanan ödemeler düşülerek sonuca ulaşılmalıdır.
    Yukarda sözü edilen ve taraflar arasında imzalanan sözleşmede, iş bedeli götürü olarak 175.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu iş bedeli üzerinden fiziki oran dahilinde davacının hakettiği iş bedeli alınacak ek raporla bilirkişiye hesap ettirilmeli, taraflar arasında ihtilaf konusu olmayan 31.750,00 TL ödeme mahsup edilerek davacının kalan alacağı belirlenmeli, davalı tarafından davacının işçilerine ödendiği ileri sürülen 5.500,00 TL tutarındaki ödemenin yapıldığı ise yasal delillerle kanıtlanamadığından bu ödeme miktarı dikkate alınmaksızın hüküm kurulmalıdır. Tüm bu hususlar dikkate alınmadan ve sözleşme hükümlerinin yanlış yorumlanması sonucu davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, açıklanan nedenle kararın bozulmaüsı gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarda açıklanan sebeple mahkeme kararının temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 02.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi