Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/20251
Karar No: 2014/5933
Karar Tarihi: 13.03.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/20251 Esas 2014/5933 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren alt işveren ilişkisi olduğunu belirterek alacak davasının kabulü ile kıdem tazminatı alacağının her iki davalıdan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verildi. Ancak, Üniversite davalının harçtan muafiyeti nedeniyle hatalı bir şekilde harca hükmedildiği tespit edilmiştir. Bu yanlışlığın düzeltilmesi için harç giderinin Taahüt A.ş.den tahsil edilmesine karar verilerek, hüküm fıkrası düzeltilen şekliyle onanmıştır.
Yüksek Öğretim Kanununun 56/b maddesi “Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar.” hükmünü içermektedir. 492 sayılı Harçlar Kanununun ise 13/j maddesi Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve ...sayılı tarifelerine giren bütün işlemlerinin harçtan müstesna olacağı belirtilmiştir.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2013/20251 E.  ,  2014/5933 K.

    "İçtihat Metni"




    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı işçi, emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini feshettiğini belirterek, kıdem tazminatının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davalılar arasında asıl işveren alt işveren ilişkisi olduğu belirtilerek, bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulü ile kıdem tazminatı alacağının her iki davalıdan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiştir.
    2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56/b maddesi "Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar." hükmünü içermektedir. Yine 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve ...sayılı tarifelerine giren bütün işlemlerinin harçtan müstesna olacağı belirtilmiştir.
    Somut olayda, mahkemece her iki davalı bakımından davanın kabulüne ve kabul edilen miktarın her iki davalıdan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiş olup, aynı zamanda hükmün (2) ve (...) numaralı bentlerinde peşin harç ve bakiye harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiştir. Harçlar Kanunu 13/j maddesi kapsamında davalı Üniversite harçtan muaf olduğundan, davalı ... aleyhine harca hükmedilmiş olması hatalıdır. Ancak bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm bozulmammalı düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, hüküm fıkrasının harca ilişkin (2) numaralı bendindeki "davalılardan müştereken ve müteselsilen" sözcüklerinin silinerek yerine "davalı ... Taahüt A.ş.den" sözcüklerinin yazılmasına, yine hüküm fıkrasının yargılama giderlerine ilişkin (...) numaralı bendinin silinerek yerine "davacının peşin yatırdığı 243,... TL harç giderinin davalı ...den, müzekkere ve tebligat gideri 50,00 TL, bilirkişi ücreti 200,00 TL, ... adet tebligat gideri 51,00 TL olmak üzere, toplam 301,00 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine" rakam ve sözcüklerinin yazılmasına, hükmün düzeltilen bu şekli ile ONANMASINA, 13/03/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi