Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15641
Karar No: 2019/7576
Karar Tarihi: 14.06.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/15641 Esas 2019/7576 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Karar, bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden kişinin yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı talebine ilişkindir. Davacılar, ölen yakınlarından destek alamayacaklarını öne sürerek tazminat talebinde bulunmuşlardır. Mahkeme, destek tazminatının hesaplanmasında, destek alacak kişilerin muhtemel yaşam süreleri, cinsiyetleri, çalışma durumları ve sosyal çevreleri gibi faktörlerin dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme, somut olayda bir davacının destek tazminatının hesaplanmasında hata yapıldığını, bu nedenle kararı bozmuştur. Kanun maddeleri açıklandığında, trafik kazalarından kaynaklanan destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasına ilişkin hükümlerin Türk Medeni Kanunu'nun 675. maddesi ve 12. Hukuk Dairesi'nin 2014/7753 E. Sayılı kararında belirtilen kriterlere göre yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
17. Hukuk Dairesi         2016/15641 E.  ,  2019/7576 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tahkim davası hakkında Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti tarafından verilen 30.06.2016 tarihli 2016/İHK-1604 sayılı kararı, davalı ... vekili tarafından yasal süresi içerisinde temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği düşünüldü;

    -K A R A R-

    Davacılar vekili, müvekkili ... ve ... eşi ve babaları olan ..."ın vefatı dolayısıyla davalı şirketten sigortası bulunmayan motosiklette yaptığı tek taraflı kazada hayatını kaybetmesine karşın Güvence Hesabından fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 49.000,00 TL eşi için, 1.000,00 TL oğul ... için toplam 50.000,00 TL tazminatın temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte tahsilini talep etmiş, ıslah dilekçesi ile maddi tazminat talebini toplam 221.534,00 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı ... vekili, yargılamaya konu tazminat talebinin hukuki dayanağının sözleşmeden değil kanundan olduğunu, başvuru sahiplerinin, üçüncü kişi sıfatına haiz olmadıklarını ... tarafından başvuru sahiplerine tazminat ödemesi yapıldığı takdirde, başvuru sahiplerine zarara sebebiyet veren sürücünün mirasçısı olmasından dolayı kendilerine rucu edeceklerini, alacaklı borçlu sıfatının birleşeceğini, yargılamaya konu destekten yoksun kalma tazminatının uzman aktuerya bilirkişilerce hesaplanması gerektiğini, başvuru sahiplerine SGK tarafından ödeme yapılıp yapılmadığının tespit edilmesini, başvuru sahiplerinin temerrüt tarihinden itibaren avans faizi de talep edemeyeceğini ileri sürerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Uyuşmazlık Haken Heyetince, iddia, savunma, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, başvuru sahibinin destekten yoksun kalma tazminat talebinin kabulü ile 176.662,00 TL"nin 30.11.2015 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte Güvence Hesabından tahsili ile ..."ya ödenmesine, başvuru sahibi İsa açısından destekten yoksun kalma tazminat talebinin kabulü ile 44.872,00 TL"nin 30.11.2015 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte güvence hesabından tahsili ile İsa’ya ödenmesine karar verilmiş anılan karar itiraz edilmesi üzerine İtiraz Hakem Heyetince itirazın reddine dair verilen karar davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, hakem kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde bir usulsüzlük bulunmamasına göre, davalı ... vekilinin aşağıdaki bent dışındaki yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan destekten yoksun kalma tazminatı istemine ilişkindir.
    Davacıların, ölen yakınlarının mevcut ve gelecekteki muhtemel desteğinden yoksun kalmaya ilişkin zarar talebi, davacıların henüz doğmamış ve geleceğe ilişkin zararı olduğundan, desteğin ve zarar giderim talebinde bulunan davacıların muhtemel yaşam sürelerinin usul ve uygulamaya uygun olarak belirlenmesi önem kazanmaktadır. Desteğin küçük çocuklarının bakım ihtiyacından ne zaman kurtulacağını tayin etmek, çocuğun yaşadığı yöreye, sosyal çevreye, çocuğun özelliklerine, cinsiyetine, ailenin sosyal ve ekonomik durumuna göre değişmektedir. Hakim, her somut olayda, destek ölmeseydi, ne kadar süre ile destek olacak idiyse bu süreyi destek süresi olarak kabul eder. Ana-babaya yardımda, onların yaşama süreleri; çocuklara yardımda ise, çocukların çalışmaya başlama süresi esas alınır. Çocuklarda, kız veya erkek olmalarına, yüksek öğrenim yapıp yapmamalarına göre farklı süreler kabul edilmektedir. Bunun dışında kız çocukları için genellikle, çalışmaya başlama veya evlenme ile destek ihtiyacı ortadan kalkar. Yerleşik ve kabul gören uygulamaya göre, kız çocuklarının 22 yaşına kadar, erkek çocuklarının 18 yaşına kadar, yüksek öğrenim gören ya da görme ihtimali bulunan çocukların ise 25 yaşına kadar destek alacağı dikkate alınarak destek tazminatı hesaplanması gerekmektedir.
    Somut olayda davacı ...’nın kaza tarihinde 4 yaşında olduğu anlaşılmaktadır. O halde, davacı ...’nın ölen babasından 18 yaşına kadar destek alacağı hesaplanması gerekirken 22 yaşına kadar destek alacağı şekilde hesaplanması uygun görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ... Hesabına geri verilmesine 14/06/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi