Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/27269
Karar No: 2016/132
Karar Tarihi: 11.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/27269 Esas 2016/132 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işten çıkarılmasının usulsüz olduğunu belirterek kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret, yıllık izin ve bayram tatili ücretleri için dava açmıştır. Yerel mahkeme davayı kabul etmiş ve davalı taraf temyize başvurmuştur. Yargıtay, davacıya 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre kıdem ve ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti ödenmesi gerektiğini belirterek yerel mahkeme kararını onamıştır. Ancak davalıya yapılan ıslah başvurusunun tebliğ edilmeden karar verildiği gerekçesiyle, kararın bu noktadan bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi - Hukuki Dinlenilme Hakkı
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 177/2 maddesi - İslah Yapılması
9. Hukuk Dairesi         2014/27269 E.  ,  2016/132 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ücret alacağı, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı temsilcisi tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının 31/12/2012 tarihinde her hangi bir gerekçe gösterilmeden, bildirim yapılmadan ve ihbar sürelerine uyulmadan işten çıkarıldığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret alacağı, yıllık izin ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının işten hiç bir gerekçe göstermeden ayrıldığını, usulüne uygun olarak izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın işe gelmediğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda, davalı kuruma ait mevcut 04.01.2013 karar defterine göre davacının davalı kurumdan 16.287,00 TL alacaklı olduğu, yine mezkur karar defterinde davacının 31/12/2012 tarihli kararı ile 31/03/2013 tarihine kadar 3 ay süre ile izinli olarak işten çıkarıldığı ve alacaklarının ödenemediğine ilişkin davalı kurum defterlerinde kayıtlar olduğunun görüldüğü, her ne kadar davacıya davalı kurum tarafından 31/03/2013 tarihinde davacının işe dönüşüne ilişkin karar alındığı ancak davacının işe başlamadığından kıdem ve ihbar tazminatını hak etmediği yönünde beyanda bulunmuş ise de SGK kayıtlarında davacının 31/12/2012 tarihinde işten çıkarıldığına ilişkin kayıt olduğunün görüldüğü, 4857 Sayılı İş Kanunu"nda işverenin işçinin yazılı onayı olmadan zorla ücretsiz izin kullandıramayacağı, zorla ücretsiz izne gönderilen işçinin ücretsiz izni kabul etmeyip iş akdini feshedebileceği, bu şekilde iş ilişkisini sonladıran işçiye işverenin hak kazanmak şartıyla kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti olmak üzere yasal hakların ödenmek zorunda olduğunun Yargıtay"ın yerleşik içtihatlarıyla sabit olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 27. maddesinde yer bulan “Hukuki Dinlenilme Hakkı” gereğince davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir.
    Aynı kanunun 177/2 maddesi uyarınca “Islah, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir. Karşı taraf duruşmada hazır değilse veya ıslah talebi duruşma dışında yapılıyorsa, bu yazılı talep veya tutanak örneği, haber vermek amacıyla karşı tarafa bildirilir”.
    Somut uyuşmazlıkta, ıslah dilekçesinin davalı temsilcisine tebliğ edilmeden karar verilmesi hukuki dinlenilme hakkının ihlali niteliğindedir. Bu nedenle hükmün sair yönleri incelenmeksizin bu noktadan bozulmasına karar verilmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 11.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi