Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/27276
Karar No: 2016/131
Karar Tarihi: 11.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/27276 Esas 2016/131 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, Nisan-Mayıs-Haziran 2009 aylarına ait ücret alacaklarının ödenmediğini ve ekonomik kriz gerekçesiyle ücret ödemelerinin durduğunu iddia ederek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödenmesini istemiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiş ve kıdem tazminatı ile ücret alacağı, yıllık izin, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarını hüküm altına almıştır. Temyiz edilen kararın fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücretleri için hakkaniyet indirimi yapılmaması nedeniyle bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu, madde 17 (İş Sözleşmesinin Feshi)
- İş Kanunu, madde 24 (İşçinin Ücreti)
- İş Kanunu, madde 30 (Fazla Çalışma Ücreti)
- İş Kanunu, madde 47 (Yıllık Ücretli İzin)
- İş Kanunu, madde 51 (Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti)
9. Hukuk Dairesi         2014/27276 E.  ,  2016/131 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : İSTANBUL 11. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 13/05/2014
NUMARASI : 2009/539-2014/447

Davacı, kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, 2009 yılı Nisan-Mayıs-Haziran ayları ile Temmuz ayından 6 günlük ücret alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının Nisan-Mayıs-Haziran 2009 aylarına ait ücret alacaklarının ödenmediğini, ekonomik kriz gerekçe gösterilerek ücret ödemelerinin bir süredir yapılamadığını, işyerinde günlük rutin mesainin 08.30-20.30 saatleri arasında olduğunu, müvekkilinin haftanın 5 günü bu şekilde, Cumartesi günü de 08.30-18.00 saatleri arasında çalıştırıldığını, çoğu zaman bu rutin mesaiyi haftada 1-2 gün ortalama 1 saat kadar aşan çalışma olduğunu, bu yoğun çalışmaya rağmen fazla mesai ücretlerinin yasal şekilde hesaplanarak ödenmediğini, müvekkilinin ücret alacaklarının ödenmemesi nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz içerisinde olduğunu, bu sebeple Gaziosmanpaşa 5. Noterliği’nin 06.07.2009 tarih ve 017028 yevmiye sayılı ihtarnamesini keşide ederek İş yasası ve ilgili işçilik mevzuatı çerçevesinde iş akdini tek yanlı olarak feshetmek zorunda kaldığını ileri sürerek kıdem tazminatı ile ücret alacağı, yıllık izin, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacı işçinin iş akdini feshettiği tarihte müvekkili şirketten ücret alacağı bulunmadığını, fazla mesai ücretlerinin davacının imzasını taşıyan ücret bordrosu mukabilinde kendisine ödendiğini, bordroda yer alandan fazla ücret talep edilmesinin hukuken mümkün olmadığını, davacının yapmış olduğu işin fazla mesaiyi gerektiren bir iş olmadığını, müvekkili şirket tarafından kendisine fazla mesai yapması gerektiği yönünde bir emir verilmediğini, müvekkili şirkette dini ve milli bayramlarda çalışma uygulamasının bulunmadığını, davacının bu yöndeki talebinin de haksız ve hukuka aykırı olduğunu, davacının izin alacağı bulunmadığını savunarak davanını reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yapılan yargılama sonunda, bilirkişi raporuna dayanılarak, ücretlerinin ödenmemesi nedeni ile iş sözleşmesinin davacı tarafından haklı nedenle feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilerek kıdem tazminatı ile ücret alacağı, yıllık izin, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacakları hüküm altına alınmıştır.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Dairemiz istikrarlı olarak, fazla çalışmaların tanık beyanlarına dayanılarak uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde istikrarlı olarak bir işçinin aynı şekilde izin, tatil günleri nedeni ile fazla mesai yapmayacağı, bunun hayatın olağan akışına aykırı olacağı gerekçesi ile hakkaniyet indirimi yapılması gerektiğine karar vermiştir.
Somut uyuşmazlıkta, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücretleri tanık beyanlarına göre hesaplandığı halde makul oranda bir takdiri indirim uygulanmaması hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 11.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi