Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6441
Karar No: 2014/3527
Karar Tarihi: 23.05.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/6441 Esas 2014/3527 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İstanbul 37. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen karar, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş bedeli alacağının tahsili için yapılan ilamsız icra takibine itirazın iptaline ve takibin devamına ilişkindir. Davacı yüklenici, davalı iş sahibi ile sözlü eser sözleşmesi yapıp binanın çatısının yükseltilmesi konusunda anlaşmıştır. Ancak çatı yükseltme işlemi ruhsatsız yapıldığı için Beşiktaş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü elemanlarınca olay tespit edilmiş ve çatı eski haline getirilmiştir. Yüklenici, ruhsatsız tadilat yapmakta kusurlu olduğundan çatının eski hale getirilme bedelini talep edemez. Mahkeme, davacının tüm temyiz itirazlarını reddederken davalının temyiz itirazlarını kabul ederek hükmün davalı yararına bozulmasına karar vermiştir. Kararda, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 356. ve 357. maddeleri, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21. ve 26. maddeleri vb. kanun maddeleri yer almaktadır.
15. Hukuk Dairesi         2013/6441 E.  ,  2014/3527 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İstanbul 37. Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi : 28.02.2013
    Numarası : 2012/114-2013/17

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş bedeli alacağının tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Davalının temyiz itirazlarına gelince;
    Yanlar arasında yazılı sözleşme bulunmamakla birlikte davacı yüklenici tarafından davalıya ait binanın çatısının yükseltilmesi konusunda davalı iş sahibi ile sözlü eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu sabittir. Yapılan tadilat işlemlerinin ruhsata tabî olduğu, ruhsatsız olarak davacı tarafça çatı yükseltme işine başlandığı ancak Beşiktaş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü elemanlarınca yapılan kontrollerde ruhsatsız olduğu tespit edilip uyarılması üzerine çatının eski hale getirildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
    Eser sözleşmelerinde yüklenicinin iş bedeline hak kazanabilmesi için sözleşme ve ekleri, fen ve sanat kuralları, kendisinden beklenen güven ile bu konudaki düzenleyici yasa hükümlerine uygun olarak eseri tamamlayıp, iş sahibine teslim etmesi gerekir. Bu yükümlülüğü özen borcu gereğidir (818 sayılı BK’nın 356. md.). Kamu düzenine ilişkin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesi gereğince ruhsat alınmış yapılarda değişiklik yapılması dahi aynı Yasa’nın 26. maddesindeki istisnalar dışında ruhsat alınmasına bağlıdır. İmar Yasası’nın 26. maddesindeki istisnalar arasında sayılmadığından çatının yükseltilmesi işinin yapılması da tadilat ruhsatına tabîdir. Ruhsatsız imalât ya da tadilatlar yasal hale getirilmez ya da ruhsata bağlanmazsa yıktırılır. Yıktırılan bir yapı ya da gerçekleştirilen tadilatın ekonomik değeri olmayacağından bedeli de istenemez. Yüklenici işinin ehli olup tadilatın ruhsata tabî olduğunu bildiği ya da bilmesi gerektiğinden 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 357. maddesindeki genel ihbar mükellefiyeti gereğince ruhsatsız tadilat işlerini
    yapamayacağını beyan ederek iş sahibini uyarmaması sebebiyle, ruhsatsız olarak başlanan çatı yükseltme işlemi bilahare iptâl edilip eski hale getirildiğinden, çatının yükseltilmesi bedeline hak kazanamaz. Yine yüklenicinin ruhsatsız yaptığı imalâtlar ayıplı olup ruhsat alınarak yasal hale getirilmediği ve davacı yüklenici ruhsatsız tadilat yapmakta kusurlu olduğundan, ayıbın giderilmesi mahiyetindeki çatının eski hale getirilme bedelini de isteyemez.
    Bu durumda mahkemece davanın tümden reddi gerekirken, belirtilen hususlar üzerinde durulmadan yanlış değerlendirme sonucu kısmen kabulü doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacının tüm temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 0,90 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 23.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi