Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/17214
Karar No: 2017/12742
Karar Tarihi: 19.12.2017

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/17214 Esas 2017/12742 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, İskan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'den \"İdealistkent\" projesinde bir bağımsız bölüm satın aldığını ve eksikliklerin giderilmesini istediğini belirterek 10.000 TL maddi ve 2.000 TL manevi tazminat talep etti. Ancak mahkeme, zaman aşımı süresi içerisinde dava açılmadığından dolayı davanın reddine hükmetti. Temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kararın gerekçesiz olduğunu ve HMK 297. maddesine aykırı olarak yazıldığını belirtti. Bu nedenle kararın bozulmasına ve yeniden incelenmesine karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- Anayasa 141/III madde: Mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması zorunludur.
- 6100 sayılı HMK 297. madde: Hükümde, tarafların iddia ve savunmalarının özeti, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller, sabit görülen vakıalar ve hukuki sebepler yer almalıdır.
13. Hukuk Dairesi         2016/17214 E.  ,  2017/12742 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, “İdealistkent” adlı projeden bir bağımsız bölümü davalı İskan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş."den satın aldığını, dairede, bloklarda ve sitenin ortak alanlarında eksik ve ayıplar bulunduğunu, site alanı içerisinde bulunan yeşil saha, halı saha, basket sahası ve tenis kortunun bulunduğu alanın siteye ait ortak alan olmadığını, bu alanın İSKİ"nin mülkiyetinde olan dere yatağı ve dere koruma bandı olduğunu, bu durumun İSKİ"nin 25.09.2013 tarihinde site duvarlarını ve site içerisindeki tüm spor alanlarını yıkmak suretiyle ortaya çıktığını, bunun üzerine 11.10.2013 tarihli ihtar ile davalılara bildirimde bulunarak eksikliklerin giderilmesinin istendiğini ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere eksik ve ayıplı ifa nedeniyle şimdilik 10.000,00 TL maddi, 2.000 TL manevi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, davanın reddini dilemişlerdir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Anayasanın 141/III maddesi uyarınca mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması zorunludur. Yargılama makamları iddia ve savunmayı, taraflarca gösterilen delilleri gereği gibi incelemek ve ulaştıkları sonucu ikna edici bir gerekçeyle kararlarına yansıtmak zorundadırlar. Aksi bir durum adil bir yargılama yapıldığını göstermez. Mahkeme kararlarındaki gerekçesizlik Anayasa"nın 36. maddesinde tanımlanan "adil yargılanma hakkı"nın ihlalidir.
    6100 sayılı HMK 297 maddesi gereğince de; hükümde, tarafların iddia ve savunmalarının özeti anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerinin yer alacağı, belirtildikten sonra, hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesinin gerekli olduğu belirtilmiştir. Somut uyuşmazlıkta, mahkemece, dosya kapsamı ve bilirkişi raporuna göre, teslim edilen gayrimenkuldeki ayıpların açık ayıp niteliğinde olduğu, buna rağmen zaman aşımı süresi içerisinde dava açılmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilmiş ise de; zamanaşımı süresinin hesabında hangi tarihlerin esas alındığı, açık ayıp olarak kabul edilen hususların neler olduğu, bunların nedenleri açık bir şekilde yazılmadığı anlaşılmaktadır. Oysaki mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olması Anayasa hükmü olduğu gibi kararın yukarıda belirtildiği şekilde HMK 297. maddesinde yer alan hususları kapsaması da zorunludur. İncelenen mahkeme kararının bahsi geçen yasa hükümlerine aykırı olduğu anlaşılmakla, gerekçesiz bir şekilde ve usulün 297 maddesine aykırı olarak yazılı biçimde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davacının temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, ikinci bentte belirtilen nedenle davacının temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19/12/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
    Taraflar arasındaki .. davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın .. yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde .. avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı .. TL. kalan harcın temyiz edenden alınmasına, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, .2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi