Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14718
Karar No: 2018/5701
Karar Tarihi: ...09.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/14718 Esas 2018/5701 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, A-101 mağaza adı ve markasıyla ülke çapında tanınan bir firma olduğunu ve davalının “….” markasıyla benzerlik taşıdığını ileri sürerek, davalının markasının iptali ve sicilden terkini talep etmişti. Mahkeme, markalar arasında benzerlik olmadığı ve davacının iddialarının ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti. Ancak yargıtay, her iki markada da “….” kelimesinin ana unsur olduğu için işaretler arasında iltibas tehlikesi bulunduğunu kabul ederek mahkeme kararını bozmuştur. Bu durumda davacının talebi kabul edilerek, davalının başvurusu yapılan markanın iptal edilmesine karar verilmiştir. Davanın hukuki dayanağı 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 8/1-b bendidir.
11. Hukuk Dairesi         2016/14718 E.  ,  2018/5701 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA


    Taraflar arasında görülen davada ... 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen .../05/2015 tarih ve 2014/217-2015/139 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin halk arasında ve sektörde A-101 mağaza adı ve markasıyla ülke çapında tanınan, firma olduğunu, davalı şirketin “...” markasının 29. ve 30. sınıfta tescili için başvuruda bulunduğunu, 2012/45353 numaralı başvuruya 05, 29, 30, 32. sınıflarda tescilli olan “...” ibareli 2004 25380 tescil numaralı markalarını mesnet göstererek itiraz ettiklerini, itirazlarının ... kararı ile reddedildiğini, markaların birbiriyle ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğunu, müvekkilinin “...” ibareli markasını yoğun olarak kullandığını, davalı markasının müvekkilinin markasının esaslı unsurlarının tamamını içerdiğini, benzer telaffuz ile oluşturulan davalı markasının müvekkilinin markası ile karıştırılacağını, davalının kötü niyetli olduğunu, müvekkilinin markasının tanınmış olduğunun dikkate alınması gerektiğini iddia ederek ... kararının iptaline, davalının başvurusunu yaptığı 2012/45353 numaralı markanın iptali ile sicilden terkinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı şirket vekili, markaların bir bütün olarak dikkate alınması gerektiğini, markaların aynı ve benzer olmadığını, markaların birbirini çağrıştırması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, kötü niyet iddiasının kabul edilemeyeceğini, savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, taraf markalarından birinin iki harften diğerinin iki kelimeden oluştuğu, görsel ve işitsel olarak aralarında benzerlik veya markaların karıştırılması ihtimalinin olmadığı, taraf markalarının 556 sayılı KHK 8/1-b anlamında benzer olmadığı, davacının tanınmışlık ve kötüniyet iddialarını ispatlayamadığı ve ... ... kararının iptali koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, ... ... kararının iptaline ilişkin olup mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. Davacı itirazına dayanak markanın tek ve asıl unsuru ""..."" kelimesinden oluşmaktadır. Dava konusu başvuru ise ""..."" kelimelerinden oluşmaktadır. Her iki markada da ""..."" kelimesi asıl unsur olarak yer aldığına göre 556 sayılı KHK. 8/1-b bendi uyarınca işaretler arasında ilişkilendirme ihtimalini içerecek derecede iltibas tehlikesi bulunduğunun kabulü gerektiği halde mahkemece yazılı gerekçe ile davanın reddi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, .../09/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi