Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/33154
Karar No: 2017/22093
Karar Tarihi: 21.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/33154 Esas 2017/22093 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, kötü niyetli olarak işten çıkarıldığını iddia ederek işe iade, yasal hakların ödenmesi ve fesihin geçersizliğine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davacının lehine karar vermiştir. Ancak davalı şirket temyiz başvurusunda bulunmuştur. Yargıtay, davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağından davanın reddine karar vermiştir. Davalının yargılama gideri olan 100 TL, davacıdan tahsil edilerek davalıya ödenmesine hükmedilmiş, davacının vekalet ücreti de davalıya ödenmiştir. Kararda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18 ve 20/3 maddelerine atıfta bulunulmuştur. İşçinin en az altı aylık kıdemi olan belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshedilmesi hallerinde geçerli sebebin bulunması gerekmektedir. Karara göre, işçinin kıdemi altı aydan az olduğu için iş güvencesi hükümlerinden faydalanamamaktadır.
9. Hukuk Dairesi         2016/33154 E.  ,  2017/22093 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili özetle;davacının davalı şirkette 05.01.2015 tarihi itibariyle Pazarlama Bölüm Müdürü olarak göreve başladığını, iş akdinin 26.06.2015 tarihi itibariyle davalı işveren tarafından kötü niyetli olarak iş güvencesi hükümlerinden faydalanmaması amacıyla işyerinde 6 aylık kıdeminin dolmasına 8 gün kala feshedildiğini,davalı şirketin fesih beyanında gerekçe olarak "İşyeri ve işletme gerekleri" nedeniyle iş akdini feshettiğini beyan ettiğini, feshin haksız ve kötüniyetli olduğunu iddia ederek; feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, yasadan doğan hakların ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili özetle; davacının müvekkil şirkette 05.01.2015 tarihinde çalışmaya başladığını, 26.06.2015 tarihinde iş akdinin İş Kanununun 17.maddesine göre işyeri gerekliliği nedeniyle alınan işletmesel karara göre geçerli bir sebeple feshedildiğini,davacının yerine aynı görevi yerine getirecek başka bir personelin istihdam edilmediğini, ayrıca davacının kıdeminin 6 ay olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlara dayanılarak; davanın kabulü ile; işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının aynı konum ile işe iadesine, davacının yasal sürede başvurmasına rağmen işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının, fesih nedeni ve işçinin kıdemi dikkate alınarak 4 aylık brüt ücreti tutarı olarak belirlenmesine, davacının, işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde, davacının çalıştırılmadığı süreye ilişkin ve kararın kesinleşmesine kadar olan en çok 4 aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesinde “Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.” şeklinde düzenleme mevcuttur
    Somut uyuşmazlıkta; davacı iş akdinin işverence 6 aylık kıdeminin dolmasına 8 gün kala feshedildiğini iddia ederek işe iade davası açmıştır. Davacının işyerindeki kıdeminin 05/01/2015-26/06/2015 tarihleri arasında 5 ay 21 gün olduğu anlaşılmıştır.İşe iade davasının dava şartlarından birisi olan işçinin en az 6 aylık kıdeminin bulunması koşulu gerçekleşmediğinden davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağı açıktır. Açıklanan nedenle davanın dava şartı yokluğundan reddine karar verilmesi gerekirken esasa girilerek davanın kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca, Dairemizce davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
    F) Hüküm:
    Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-) Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-)Davacının kıdemi 6 aydan az olup iş güvencesi hükümlerinden yaralanamayacağından, DAVANIN REDDİNE,
    3-) Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-) Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 100,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-) Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 1.980,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-) Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
    Kesin olarak 21.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi