Abaküs Yazılım
14. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/7909
Karar No: 2017/2842

Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma - Yargıtay 14. Ceza Dairesi 2014/7909 Esas 2017/2842 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, resmi nikahlı eşi olan mağdureyi bıçak kullanarak zorla çarşı meydanına götürmüş ve polis müdahalesi ile kurtulmuştur. Mahkemede mağdurenin dinlenmemesi nedeniyle eksik araştırma yapılmıştır. Ancak dosyada mevcut olan çeşitli kanıtlar (olay ve yakalama tutanağı, mobese kamera kayıtları, olay tarihli muhafaza tutanağı ve emanet eşya makbuzu, sanığa ait olay tarihli muayene ve alkol raporu, sanığın aşamalardaki ikrarları ve mağdure beyanı gibi) sanığın suçunu kanıtlamaktadır. Bu nedenle mahkeme kararı kanuna aykırı bulunmuş ve bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak; 5271 sayılı CMK'nın 210/1 ve 236/2. maddeleri, 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi ve 1412 sayılı CMUK'nın 321. maddesi gösterilmiştir.
14. Ceza Dairesi         2014/7909 E.  ,  2017/2842 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    İlk derece mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Olay tarihinde sanığın resmi nikahlı eşi olan mağdurenin, atılı suçla ilgili olarak soruşturma evresinde alınan beyanının dışında kovuşturma evresinde yapılan tebligata rağmen gelmemesi nedeniyle mahkemece dinlenilmesinden vazgeçilmiş ise de, aynı zamanda olayın tek tanığı konumunda bulunan mağdurenin maddi gerçeğin ortaya çıkartılması açısından, 5271 sayılı CMK"nın 210/1 ve 236/2. maddeleri gereğince duruşmada dinlenilmesinden sonra toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı, sanık ile O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gözetilerek 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 24.05.2017 tarihinde üye ..."ın karşı oyu ve oyçokluğuyla karar verildi.


    KARŞI OY:

    Dosya içeriğine göre sık sık alkol kullanan sanığın, olay günü yine alkol alarak eve geldiği, eline bıçak alıp balkona çıkarak etrafa küfürler savurduğu, bu esnada sanıkla birlikte alkol alan arkadaşı Umut’un sanığın evi önünden geçerken polis tarafından görülerek göz altına alındığı, bunun üzerine sanığın evde bulunan eşine bıçak yöneltip koluna girerek ve arkadaşı ...’un yanına gidiyoruz demek suretiyle zorla evden çıkartarak Gemlik çarşı meydanına kadar götürdüğü, “ elinde bıçak olan bir şahsın bir bayanı kolundan tutarak zorla götürdüğü” şeklinde yapılan ihbar üzerine olay yeri çarşı meydanına gelen polislerin sanığı elinde bıçak ile mağdureyi zorla tutar halde gördükleri, bıçağı ve mağdureyi bırakması için uyarıda bulundukları, sanığın buna rağmen aynı şekilde yürümeye devam ettiği, polislerin ikna çalışmalarını sürdürdükleri, görüntülere nazaran sivil polislerin silah çıkarttıkları, devamında polisler sanığa yaklaşınca mağdureyi bırakıp kaçtığı, kovalama sırasında ayağının takılması sonucu yere düştüğü, bunu takiben suç aletiyle birlikte ele geçirildiği anlaşılmış ve oluş mahkemece de bu şekilde kabul edilmiştir.
    Sayın çoğunluk tarafından mağdurenin mahkemece dinlenilmemesi CMK.nın 210/1. maddesine aykırı görülerek, eksik araştırma gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kanaatimizce bozma kararı usule ve dosya içeriğine açıkça aykırıdır. Şöyle ki;
    CMK.nun 210/1.maddesi olay kanıtının tek tanık anlatımı olması halinde bunun dinlenmesini zorunlu kılmaktadır. Oysa dosyada sanığın atılı suçu işlediğini gösteren somut ve tarafsız bir çok kanıt bulunmaktadır. Bu kanıtlar şunlardır;
    1-Mağdure ve üç polis tarafından imzalanan 07.07.2012 tarihli “olay ve yakalama tutanağı”: Bu tutanak sanığın mağdureyi bıçak kullanarak zorla çarşı meydanına götürdüğünü ve polis müdahalesi ile kurtulduğunu, ihbarın da bu yönde olduğunu göstermektedir.
    2-Mobesse kamera kayıtları : Sanığın eylemini saptayan olay yerinde üç adet kamera kaydı polis tarafından belirlenmiştir. Bu kamera kayıtlarında sanığın bıçak zoruyla mağdurenin hürriyetini tahdit ettiği ve ancak polis müdahalesi ile kurtarıldığı açıkça görülmektedir. Bu görüntüler mahkeme tarafından izlenip sanığa da izlettirilerek savunması sorulduğunda, kayıtların doğru olduğunu söyleyerek eylemi kabul etmiş, sadece alkolün etkisi ile suçu gerçekleştirdiğini bildirmiştir.
    3-Olay tarihli muhafaza tutanağı ve emanet eşya makbuzu: Bu belgeler sanığın olay sırasında bıçak kullandığının somut kanıtıdır.
    4- Sanığa ait olay tarihli muayene ve alkol raporu: Bu raporlar sanığın olay günü alkollü olduğunu, buna bağlı olarak eylemi zorla gerçekleştirdiğini gösteren kanıtlardır.
    5- Sanığın aşamalardaki ikrarları: Sanık Poliste susma hakkını kullanmış, ancak C. Savcısı, Sulh Ceza Mahkemesi ve mahkeme huzurunda alınan savunmalarında, elinde bıçak olduğu halde eşini kolundan tutup evden çıkartarak Gemlik Meydanına getirdiğini belirterek suçlamayı tümüyle kabul etmiştir.
    6-Mağdure beyanı: Mağdure soruşturma aşamasında eylemi mahkemenin kabulüne uygun olarak anlatmıştır. Duruşmada haberdar edildiği halde gelmemiş, okunan beyanına sanık itirazda bulunmamış, doğru olmadığı yolunda bir açıklamada bulunmamıştır.
    Yukarıda açıklanan somut ve tarafsız birçok kanıt ile sanığın açık ikrarı atılı suçu kanıtlamaya yeterlidir. Olay birçok kamera önünde ve kamu görevlisi huzurunda gerçekleşmiştir. Mağdurenin dinlenmesi dosyaya katkı sağlamayacağı gibi, sonradan aksine beyanda bulunması açıklanan kanıtlar karşısında sübutu etkilemez. Bu neden mağdure beyanının tek kanıt olduğundan söz edilerek bozma kararı verilmesi dosya içeriğine ve dayanılan CMK.nun 210. maddesine açıkça aykırı olduğundan sayın çoğunluğun bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi