Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/17344
Karar No: 2017/21946
Karar Tarihi: 21.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/17344 Esas 2017/21946 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işverenden haksız fesih nedeniyle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme davayı kısmen kabul etmiştir. Davalı avukatı kararı temyiz etmiştir. Yargıtay, davacının dava türünü açıkça belirtmediği ve belirsiz alacak davası açtığı gerekçesiyle dosyanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Ayrıca, kıdem tazminatı dışındaki alacakların faiz başlangıcının dava ve ıslah ayrımı yapılarak belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: Kıdem Tazminatı Kanunu, Türk Borçlar Kanunu.
9. Hukuk Dairesi         2015/17344 E.  ,  2017/21946 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, asıl dava ve birleşen davada kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı ile yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, asıl ve birleşen davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; davacının davalıya ait ... plaka sayılı hatlı ticari minibüste 20.04.2009 tarihinden davalı işverence iş akdinin haksız feshedildiği 11.09.2013 tarihine kadar şoför olarak çalıştığını, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile kötüniyet tazminatı, yıllık izin, fazla mesai ve tatil çalışma ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının iş akdini 11 Eylül 2013 tarihinde araçta tek çalışmak istemesi ve bu talebinin kabul edilmemesi üzerine anahtar ve ruhsatı teslim ederek feshettiğini, bu durumun şahitler ile tutanak altına alındığını, kendisi ihtarname ile işe davet edilse de olumlu cevap alınmadığını, davacı tarafından keşide edilen İhtarnamenin ise adres yanlışlığı nedeni ile geç tebliğ alındığını, davacının iddiasının aksine 03.11.2010 tarihinde işe başladığını, davacı tarafından ücrete dair delil olarak sunulan belgenin kredi alabilmesi için verildiğini, asıl ücretinin asgari ücret olduğunu, çalışma şeklinin ise hafta içi sabah 07:00 - 13:00-13:30 , 12:30-20:00-20:30 saatleri arasında olduğunu, gün içinde kardeşi olan ..."le dönüşümlü olarak çalıştığını, fazla mesai yapmadığını, haftada 5 gün çalıştığı için hafta tatili alacağı olmadığını, resmi ve dini bayramlarda durağın yat uygulaması nedeni ile çalışması olmadığını, kötüniyet tazminatının talep edilemeyeceğini savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı vekili dava dilekçesinde dava türünü açıkça belirtmeden ve dava türüne ilişkin yasal düzenlemeyi göstermeden ve ayrıca belirsiz alacak davasını çağrıştıracak hiçbir açıklama yapmadan fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kısmi dava açmıştır.
    Dava türünün değil sözlü açıklamayla, ıslahla dahi değiştirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle davanın kısmi dava ve talep arttırımının ıslah olduğu kabul edilerek, ıslaha karşı zamanaşımı def’i değerlendirilip hüküm kurulması gerekirken, davacı vekilinin ön inceleme duruşmasındaki hiçbir hukuki değer ifade etmeyen “belirsiz alacak davasıdır” açıklamasına dayanılarak davanın belirsiz alacak davası olduğunun kabulü ile talep arttırma adı altında yapılan ıslaha karşı zamanaşımı def’inin değerlendirilmemesi hatalıdır.
    3-Yukarıdaki bozma sebebinin doğal sonucu olarak, kıdem tazminatı dışındaki alacakların faiz başlangıçlarının dava ve ıslah ayrımı yapılarak belirlenmesi gerektiği de gözden kaçırılmamalıdır.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi