Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/459
Karar No: 2017/21906
Karar Tarihi: 20.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/459 Esas 2017/21906 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, feshin geçersizliği, işe iadesi ve yasal sonuçlarına karar verilmesi için dava açtı. Yerel mahkeme, davayı kabul etti. Ancak davalı taraf temyiz etti. Karar incelendikten sonra, tarafların hukuki dinlenilme haklarının ihlal edildiği ve eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle karar bozuldu. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi gereğince, tarafların açıklama, tanık dinletme ve ispat hakkına sahip oldukları, mahkemenin de delilleri birlikte değerlendirerek karar vermesi gerektiği belirtildi. İş Kanunu'nun 25/2 maddesi, iş akdinin tazminatsız ve bildirimsiz olarak haklı nedenle feshedilebileceğini düzenlemektedir.
9. Hukuk Dairesi         2017/459 E.  ,  2017/21906 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 1998 yılından bu yana aynı işveren yanında işçi olarak çalıştığını, davalının hiçbir neden göstermeksizin müvekkilini işten çıkarttığını ileri sürerek, feshin geçersizliğinin tespitini, müvekkilin işe iadesini ve yasal sonuçlarına hükmedilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacı tarafın 1998 yılından bu yana çalıştığı iddiasının gerçek dışı olduğunu, davacının 13.09.2015 tarihinde işyeri amirinin gerçekleştirdiği haftalık olağan işyeri toplantısı sırasında yine iş arkadaşının saçlarından çekmek suretiyle kendisini darp ettiğini, böyle bir durumun tüm işyeri çalışanlarının gözü önünde mesai ve toplantı sırasında yaşanması nedeniyle olaya karışan her iki personelin de iş akdinin İş Kanunu"nun 25/2 maddesi uyarınca tazminatsız ve bildirimsiz olarak haklı nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere dayanılarak, haklı veya geçerli feshin varlığını işverenin ispatlaması gerektiği, öncesinde feshin biçimsel koşullarına uyulması gerektiği, işverenlikçe yazılı gerekliliğe uyulmadığı, ispat külfeti altındaki işverenlikçe geçerli feshin varlığının da kanıtlanamadığı gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 27. maddesinde yer bulan “Hukuki Dinlenilme Hakkı” gereğince davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir. Taraf bu hak kapsamında açıklama ve ispat hakkını kullanır ve ispat için delillerini bildirir. Bildirilen delillerin de kural olarak toplaması gerekir.
    Somut uyuşmazlıkta; davacı işçi iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia etmiş, davalı ise davacının 13.09.2015 tarihinde mesai arkadaşına sataşarak fiziki müdahalede bulunduğu gerekçesiyle iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur.
    Davalı vekili haklı neden savunmasına ilişkin olarak cevap dilekçesinde tanık deliline dayanmış ve üç kişilik tanık listesi sunmuştur. Davacı vekili de, 20.04.2016 tarihli dilekçe ile yasal süresi içinde tanık listesi sunarak iki adet tanık bildirmiştir. Taraf vekilleri 06.05.2016 tarihli duruşmada tanıklarının dinlenmesini talep etmişler, Mahkemece tanık dinletme talepleri hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmediği gibi tarafların tanıkları dinlenmeksizin sonuca gidilmiştir.
    HMK 27. maddesine göre hukuki dinlenilme hakkı açıklama, tanık dinletme ve ispat hakkını da içerir.
    Mahkemece yapılacak iş, tarafların bildirdiği tanıkları usulünce dinlenmek ve fesih konusunda tüm delilleri birlikte değerlendirerek sonucuna göre bir karar vermektir. Eksik inceleme ve hukuki dinlenilme hakkı ihlal edilerek yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, 20.12.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi