Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/18015
Karar No: 2017/21889
Karar Tarihi: 20.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/18015 Esas 2017/21889 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işveren tarafından işten çıkarılmış daha sonra ikame ettiği işe iade davası kazanarak işe başlamış ve işyerinde önce başka işte çalıştırılmış, ardından esas işi olan kazancılık işine verilmiştir. Ancak işe iade sonrası ücretinde düşüş yaşanmış ve işyerinde yemek ve servis hakkı verilmemesi üzerine işten ayrılmıştır. Davacı, kıdem, ihbar, işe başlatmama tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir. Yerel mahkeme, bir kısmı kabul ederken bir kısmını reddetti. Temyiz edilen kararın feshi haklı bir nedenle yapılmış olsa da davacıya ihbar tazminatı ödenemeyeceğine karar verilmiştir. Kararda iş sözleşmesinin feshedilmesinde esaslı değişiklik olması durumunda işverenin fesih riski aldığı belirtilmiştir. Çalışma koşullarının değişikliği, iş koşullarının uygulanmaması anlamına geldiği için işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı doğar. Kararda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. maddesi ve 24/II-f maddesi detaylı ve açıklayıcı bir şekilde ele alınmıştır.
9. Hukuk Dairesi         2015/18015 E.  ,  2017/21889 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı-birleşen dava davalısı, asıl davada kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatı ile izin ücreti alacağının ödetilmesine, davalı-birleşen dava davacısı, birleşen davada ihbar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, 20.02.2012-28.10.2013 tarihleri arasında çalıştığı davalı işyerinde 17.01.2013 tarihinde işveren tarafından işten çıkarılması üzerine ikame ettiği işe iade davası sonucu işe iade edilmesi sonucu, işe başlatılmak için işverene yazılı olarak başvurduğu ve işe başladığını, kazan operatörü olarak çalışmış olduğu işyerinde önce başka işte çalıştırdığını, ancak 1-1,5 ay sonra esas işi olan kazancılık işine verildiğini, işe iade davasından önce son ücretinin brüt 1.536,53 TL olmasına rağmen işe başlattıktan sonra aylık brüt 1.468,72 TL ücret verildiğini, işyerinde yemek ve servis olduğunu, düzeltileceği sözüne rağmen bir düzeltme olmayınca işten ayrılmak zorunda kaldığını ileri sürerek, kıdem, ihbar ve işe başlatmama tazminatları ile yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, yeniden işbaşı yaptırıldığı tarihte kazancı olarak işbaşı yaptırılan davacının 30-31.10.2013 tarihlerinde işe gelmemesi sonucu 01.11.2013/8856 sayılı noter ihtarnamesi ile işe davet edildiğini, herhangi bir belge bilgi ibraz etmeyen davacının iş sözleşmesinin haklı olarak fesih edildiğini savunarak davanın reddini istemiş, birleşen davada ise işçiden ihbar tazminatı talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, işe iade sonrasında 05.08.2013-28.10.2013 tarihleri arasında 2 ay 25 çalışan davacı işçinin 25 gün bakımcı olarak çalışmasından sonra 60 gün işten kendisinin ayrıldığı güne kadar kazancı olarak çalıştığı, eski işine verildiği işe iade ile işbaşı yapmasının ardından 2 ay 24 gün sonra 28.10.2013 günü davacı işçinin işten ayrılmasının yeni bir fesih olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın ise reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının 20.02.2012-15.05.2013 ve 05.08.2013-28.10.2013 tarihleri arasında çalıştığı tespit edilerek kıdeme esas süre toplam 1 yıl 5 ay 19 gün olarak belirlenmiştir. Davacı işçinin iş akdini 28.10.2013 tarihinde feshettiği gözetildiğinde iş akdinin bu tarihte sona erdiği dikkate alınarak talep edilen işçilik alacaklarının buna göre hesaplatılıp hüküm altına alınması gerekirken, fesih tarihinin 15.05.2013 olarak kabulüyle yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    3-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacı işçi tarafından gerçekleştirilen feshin haklı bir nedene dayanıp dayanmadığı ve bu bağlamda davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 22. maddesindeki, “işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.”
    4857 sayılı Kanunun 22. maddesinde, çalışma koşullarında esaslı değişiklik sebebiyle işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceği öngörülmemiştir. Burada fesih riski işverene yükletilmiştir. İşçinin kabul etmemesi veya bu şekilde görevlendirildiği yere gitmemesi işçi feshi olarak değerlendirilemez. Çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde ise işçinin ihbar ve kıdem tazminatlarını talep hakkı doğar. Bununla birlikte çalışma koşullarının değiştirilmesi aynı zamanda iş koşullarının uygulanmaması anlamına geldiğinden, aynı Yasa’nın 24/II-f maddesinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih nedenleri arasında sayılmıştır. Açıkça bu şekilde fesih hakkını kullanan işçi, bu durumda ihbar tazminatı talep hakkı doğmazsa da, kıdem tazminatı talep edebilir.
    Somut uyuşmazlıkta, dosya içeriğine göre davacı işçinin aylık brüt 1.536,53 TL olan ücretinin yazılı muvafakati olmaksızın, davalı işveren tarafından tek taraflı olarak 2013/Ağustos ayında brüt 1.468,72 TL’ye düşürüldüğü anlaşılmakta olup, bu durumun davacının çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına yol açtığı açıktır. Bu nedenle davacının iş akdini haklı olarak feshettiği ve kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı anlaşılmakla birlikte, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmadığından davacının ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi