Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2005
Karar No: 2018/6318
Karar Tarihi: 03.10.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/2005 Esas 2018/6318 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili, davalılar aleyhine tapu iptali ve tescil talebiyle dava açmıştır. Davacı idare, davalılara yapılan tahsisin iptal edildiğini, ancak mülkiyetin iadesinin yapılmadığını belirterek kaydın iptali ve adına tescilini istemiştir. Mahkeme, dava reddedilmiştir. Ancak Yargıtay, 775 sayılı Gecekondu Kanunu uyarınca yapılan tahsisin, yasanın 27. maddesi gereğince yapıldığını, davanın kabul edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Karara göre, tahsisin iptalinin hukuki varlığını koruduğu, tescilin bir dayanağı kalmadığından dava kabul edilmelidir. Kararda geçen kanun maddeleri ise şöyle açıklanmıştır:
- 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 27. maddesi, arsa tahsis edilenlere teknik yardım yapılması ve uzun vadeli konut kredisi verilmesi yoluna gidilmesi gerektiğini belirtmektedir.
- Gecekondu Kanunu Yönetmeliği'nin 15. maddesi, tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde konut yapmaya başlanması ve nüve kısmının en geç 2 yıl içinde bitirilmesinin şart olduğunu belirtmektedir.
- Gecekondu Kanunu Yönetmeliği'nin 16. maddesi ise tapu almaya hak kazananların işlemlerinde yukarıdaki 14 ve 15. madde hükümlerinin uygulanacağını belirtmektedir.
14. Hukuk Dairesi         2016/2005 E.  ,  2018/6318 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 29.08.2012 gününde verilen dilekçe ile 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri uyarınca yapılan tahsisin iptali nedenine dayalı tapu iptali ve tescil talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 18.11.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri uyarınca yapılan tahsisin iptali nedenine dayalı tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
    Davacı idare, davalılara 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri uyarınca yapılan tahsisin iptal edildiğini, davalıların tahsisin iptali nedeniyle mülkiyeti iradesiyle iade etmediğini, 830 ada 4 parsel sayılı taşınmaza ait kaydın iptali ile adına tescilini istemiştir.
    Davalılar, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dava reddedilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Mahkemece, davalılara tahsisin 775 sayılı yasanın 27. maddesine göre yapılmadığını, geçici 5. maddesine göre yapıldığını, anılan maddede bina yapma koşuluna yer verilmediğini belirterek davanın reddine karar verilmiş ise de eldeki davada, uygulanması gereken yasal düzenleme 775 sayılı Gecekondu Kanununun 27.maddesidir. Anılan hüküm “Bu kanun hükümlerine göre kendilerine arsa tahsis edilenlerle gecekondusunu ıslah edeceklere, imkanları nispetinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, mahalli belediyelerce veya diğer daire ve kurumlarca her türlü teknik yardım yapılır ve bunlara uzun vadeli konut kredisi verilmesi ve ayni yardım yapılması yoluna gidilir. Islahı gereken konutların tesbiti işlemleri, arsa tahsisi, yeniden konut yapacaklara veya konutunu ıslah edeceklere temin olunacak kredi veya yapılabilecek ayni ve teknik yardımların miktar, şekil ve sair şartlarına dair esaslar yönetmelikte belirtilir. Kendilerine arsa tahsis edilenler, yönetmelikte belirtilen işlemleri, tahsis tarihinden itibaren 6 ay içinde tamamlamıya ve krediye ihtiyaçları bulunduğu ve yönetmeliğe göre gerektiği takdirde,.... Bankasında kendilerine kredi tahsisini gerektirecek şekilde hesap açtırmaya mecburdurlar. Bunlardan krediye hak kazananların kredi tahsis tarihinden itibaren diğerlerinin ise, arsa tahsisi tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde konutlarını yapmaya başlamaları ve 32 nci maddeye uygun olarak önceden tesbit edilen plana göre, nüve kısmını en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şarttır. Bu şartlara uymıyanlardan, bu kanuna göre tahsis edilmiş veya edilecek taşınmaz mallar hiçbir hüküm alınmasına lüzum kalınmaksızın geri alınır. ” şeklindedir. Yasadaki “nüve kısmı” ile anlatılmak istenen binanın su basmanı seviyesinin imalidir. Aynı şekilde 775 sayılı yasanın 36. maddesi gereği düzenlenen Gecekondu Kanunu Yönetmeliğinin 15. maddesi "tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde konutunu yapmağa başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre nüve kısmını en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şarttır. Bu şarta uymayanlardan tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına lüzum kalmaksızın arsa bedeline mahsuben tahsil olunan meblağ kendisine iade olunarak geri alınır.", 16. maddesi "Gecekondu Kanununun geçici 5. maddesine göre tapu almaya hak kazananlar hakkında da yukarıdaki 14 ve 15. madde hükümlerine göre işlem yapılır." şeklindedir.
    Dosyada yer alan bilgi ve belgelerden, davalılara tahsisi yapılan eski 385 ada 10 parsel sayılı taşınmazın 17.12.1969 tarihinde adlarına tescil edildiği, daha sonra imar uygulaması ile 830 ada 4 parsel sayılı taşınmazın oluştuğu, tahsisin davacı tarafından 15.07.2011 tarihinde iptal edildiği, tahsisin iptal işlemi için idare mahkemesinde açılan bir dava bulunmadığı, idari kararın halen ayakta olduğu, bir başka anlatımla tahsis kararının iptalinin hukuki varlığını koruduğu, böylelikle tescilin bir dayanağı kalmadığı anlaşılmaktadır. Yasada iadenin belli bir süre içerisinde istenebileceğine dair sınırlayıcı bir hüküm de yoktur.
    Bu saptamalar karşısında davanın kabulü yerine dosya kapsamına uygun düşmeyen bazı gerekçelerle reddedilmiş olması doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.10.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi