Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/17672
Karar No: 2017/21736
Karar Tarihi: 19.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/17672 Esas 2017/21736 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, muhasebeci olarak çalıştığı dönemde fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti ve ücret kesintisi gibi alacaklarının ödetilmesini istedi. Yerel mahkeme davayı kısmen kabul etti. İşveren avukatı temyiz ederek dava dosyası incelendi ve davalı cevap dilekçesinde davacının uhdesinde bulunan avansların takasını talep etti. Ancak, mahkeme eksik inceleme ile karar verdi. Bu nedenle, Yargıtay kararı bozdu.
Kanun maddeleri: İş Kanunu'nun kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ile ilgili maddeleri (17, 18, 19, 21), genel tatil ücreti (46), fazla çalışma ücreti (41) ve yıllık izinler (53-60).
9. Hukuk Dairesi         2015/17672 E.  ,  2017/21736 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının 01.07.1996–22.05.2010 tarihleri arası muhasebeci olarak çalıştığını, fazla çalışma ücretinin ödenmediğini, yıllık izinlerinin yarısının kullandırıldığını, resmi bayramlarda çalıştırıldığını ücretinin ödenmediğini, şirketini ekonomik güçlüğe düştüğünde 1.500,00 TL. olan maaşının 1.350,00 TL."ye düşürüldüğünü, bunu kabul eden davacının bordrolarda asgari ücret değil 1.350,00 TL. olarak gösterilmesini istediğini, bunun kabul edilmediğini, işlerin düzelmesi ile ücretinin 1.500,00 TL."ye çekilmesini talep ettiği, bunun kabul edilmeyerek Anadolu"ya satış elemanı olarak gönderilmek istendiğini, bunu kabul etmemesi üzerine iş akdinin haksız feshedildiğini ileri sürerek; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının 19.06.2008–10.05.2010 tarihleri arası çalıştığını, istifa ederek ayrıldığını, İş Bankası"ndaki kişisel hesaplarından her ay avans olarak 300 bin TL. çekmiş olduğu, bu miktarın halen uhdesinde bulunduğunu, taleplerin zamanaşımına uğradığını, çalışma saatlerinin esnek olduğunu, haftalık 45 saati aşmadığı, cumartesi ve dini ve milli bayram çalışması olmadığı savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece özetle; sigorta kayıtları, iş yeri kayıtları, tarafların gösterdikleri deliller, tanık beyanları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamının değerlendirilmesi neticesinde; davacının davalı işveren nezdinde 01.07.1996–10.05.2010 tarihleri arasında 7 yıl 10 ay 11 gün hizmet akdiyle çalıştığı; ücretinin net 1.350,00 TL., brüt 1.885,74 TL. olduğunun tespit edildiği, davacının davalı şirkete ait Türk Ticaret Bankası ... Şubesindeki hesaptan 1996–1997 yılları arasında bankaya verilen talimatlar ile para çektiği, davalı şirket ortaklarından ..."in talimatı ile İş Bankası ... Şubesine ait ... ve ... hesaplardan yine adı geçenin bankaya verdiği talimatlara göre paralar çektiğinin anlaşıldığı, talimat gereği davacı tarafından çekilen miktarların ücret veya avans olduğuna dair bilgi ve belge ibraz edilmediği, davalı tarafça, davacının işten ayrılış bildirgesinde işten çıkış nedenin istifa olarak bildirildiği, davacının işten ayrılması ile ilgili başkaca her hangi bir kayıt ve belgenin bulunmadığı, feshin haklı nedene dayandığının da ispatlanamadığı anlaşılmakla denetime uygun 05.01.2015 tarihli bilirkişi raporu hükme esas alınarak ve taleple bağlı kalınarak kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı talepli davaların kabulüne, somut olayda, dinlenen tanık beyanları ile davacının fazla çalışmalarının bulunmadığı anlaşılmakla bu talebin reddine, tanıklar davacının genel tatil günlerinde çalıştığını ifade ettiğinden gene tatil ücreti alacağının kabulüne, davacının, 54 günlük yıllık izinlerinin kullandırıldığının davalı tarafça ispatlanamadığından davanın kısmen kabulüne karar verilerek hüküm kurulmuştur.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Somut uyuşmazlıkta davalı cevap dilekçesi içeriğinde davacının uhdesinde bulunan avansların talep ettiği işçilik alacaklardan takasını talep etmiştir.
    Dosyaya avans alındığına ilişkin davacı imzasını taşıyan belgeler sunulmuştur. Davacı asile söz konusu avans belgeleri gösterilerek neye karşılık aldığı, bunları alıp almadığı, uhdesinde kalıp kalmadığı sorularak ve gerekirse bilirkişiden ek rapor alınmak suretiyle davalının takas def"i üzerinde durulup sonucuna göre karar verilmesi gerekirken mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.12.2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi