Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/7833
Karar No: 2017/21733
Karar Tarihi: 19.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/7833 Esas 2017/21733 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirketin otelinde mutfak bölümünde çalıştığını ve iş akdinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını talep etmiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Dosya incelendiğinde, iş akdinin davalı işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiği kabul edilerek, davacı lehine kıdem ve ihbar tazminatı kabul edilmiştir. Davacının fazla mesaisi olduğu tarafların delilleriyle ispatlanmış ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı talebi hakkaniyet indirimi yapılmadan karara bağlanmıştır. Ancak, fazla mesai ve genel tatil ücreti alacakları hesaplanırken imzalı ücret bodrolarından bazılarında tahakkuk eden tutarların hesaplamaya dahil edilmediği tespit edilmiştir. Bu nedenle, mahkeme bilirkişiden ek rapor alarak, tahakkuk bulunan aylar dışındaki fazla mesai ve genel tatil ücreti alacaklarını hesaplayarak hüküm altına alınmasını istemiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu madde 17, kıdem tazminatı
9. Hukuk Dairesi         2017/7833 E.  ,  2017/21733 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle ; müvekkilinin davalı şirkete ait otelde 01/04/2012 tarihinden 09/10/2014 tarihine kadar aralıksız mutfak bölümünde stewert olarak çalıştığını, iş akdinin işverence haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini ileri sürerek; kıdem tazminatı,ihbar tazminatı, fazla mesai ücret alacağı ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili ; davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece özetle;sigorta kayıtları, iş yeri kayıtları, tarafların gösterdikleri deliller, tanık beyanları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamının değerlendirilmesi neticesinde;davacının iş yerinde sezonluk olarak çalıştığı,davacıdan her sezon sonu istifa ve ibraname alındığı,davacının sezon sonu çıkışının verildiği, yeni sezonda çağrılacağı veya işe başvuru tarihi veya başlama tarihini gösteren askı işleminin bulunmaması dolayısıyla usulüne uygun olarak sezon sonunda askı işleminin yapılmamış olması göz önüne alındığında iş akdinin davalı işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiği kabul edilerek davacı lehine kıdem ve ihbar tazminatına kabulüne,davacının çalıştığı süre içerisinde tanık beyanları ile ispatlanan fazla mesaisinin bulunduğu anlaşıldığından hayatın olağan akışına uygun olarak %30 oranında takdiri indirim yapıldığı, davacının ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı talebinin miktarı az olduğundan hakkaniyet indirimi yapılmadan karar verilerek hüküm kurulmuştur.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında fazla mesai ve genel tatil ücreti alacaklarının hesabı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta; dosya içerisinde bulunan imzalı ücret bodrolarının bır kısmında fazla mesai ücreti ve genel tatil ücreti tahakkuku olmasına ve banka hesap dekontların da dosya içerisinde bulunmasına rağmen hükme esas alınan bilirkişi raporunda bu tahakkukların hesaplamada dışlanmadığı anlaşılmaktadır.
    Mahkemece yapılacak iş bilirkişiden ek rapor alınıp, fazla mesai ücreti ve genel tatil ücreti tahakkuku bulunan aylar dışlandıktan sonra bu alacakların hüküm altına alınmasıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 19.12.2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi