Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11493
Karar No: 2016/2608
Karar Tarihi: 18.02.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/11493 Esas 2016/2608 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir tüketici kredisi sözleşmesi nedeniyle banka tarafından bloke edilen emekli maaşının iadesi davasını ele almaktadır. Davacı, emekli maaşının tamamının bloke konulduğunu ve bunun yasal olmadığını savunarak blokeyi kaldırılmasını ve paraların iadesini talep etmiştir. Ancak mahkeme, taraflar arasındaki sözleşmeler ve işlemlerle ilgili herhangi bir usulsüzlük tespit edememiştir ve davanın reddine karar vermiştir. Temyiz edilmesi üzerine Yargıtay, sözleşmenin Kanuna aykırı olduğunu belirtmiş ve davacının talebinin kabul edilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Kanuna göre, sigortalıların gelirleri, hakları, ödenekleri vb. haczedilemez ve bu konudaki talepler borçlunun muvafakati olmadan reddedilir. Bu nedenle, bloke edilen maaşın iadesi talebi kabul edilmelidir. Kanun maddesi 5510 sayılı Kanun'un 93. maddesi olarak belirtilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2015/11493 E.  ,  2016/2608 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki bloke edilen paranın iadesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı, emekli maaşını davalı bankadan aldığını, bu yönde bir izni olmadığı halde maaşının tamamına banka tarafından bloke konulduğunu, 5510 sayılı Yasanın 93. maddesine göre emekli maaşında kesinti yapılamayacağını, kullanmış olduğu tüketici kredisi sözleşmesinde bankanın takas, rehin, hapis hakkı olduğuna dair maddenin haksız şart niteliğinde olduğunu ileri sürerek emekli maaşı üzerindeki blokenin kaldırılmasını ve bloke edilen paraların iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacı maaşının tamamının blokeli olmadığını, davacı ile imzalanan tüketici kredisi sözleşmesinin 15. maddesinde bankaya virman ve takas yetkisi tanındığından davacı maaşının muvafakati ile virman edildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve alınan bilirkişi raporuna göre, taraflar arasında 26/06/2013 tarihli ihtiyaç kredisi sözleşmesi ve 28/06/2013 tarihli ek rehin sözleşmesi, taahhütname, virman-takas-mahsup talimatı kapsamı ile banka tarafından yapılan işlemler arasında usule ve uygulamaya aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    5510 sayılı Kanunun 93. maddesinde; "Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88. maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. (Ek ibare: 18/02/2009-5838 S.K./32.mad) Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir." denilmektedir. Kanuna aykırı yapılan sözleşme geçerli olmayacağından davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken aksi düşünce ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle mahkeme kararının BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 18.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi