Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3940
Karar No: 2014/2817
Karar Tarihi: 22.04.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/3940 Esas 2014/2817 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, davacının icra takibine itiraz ederek reklam yayınlarının televizyon kuruluşlarında yayınlanmadığını belirtmiştir. Mahkeme dava reddetmiştir. Ancak davacı delil listesiyle sunulan CD ve belgelere göre reklam yayınlarının televizyon kuruluşlarında yayınlandığı iddia edilmiştir. Bu yayınların belgelerine ulaşmak gerekmektedir. Kararın bozulması için yapılması gereken iş, reklamların yayınlandığı iddia edilen kuruluşlardan yayın ile ilgili belgelerin getirilmesi, bu konuda uzman bir bilirkişiden alınacak rapor ile yayın bedelinin dava ve sözleşme tarihinde yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 366. maddesi gereğince yapıldığı yıl piyasa rayicine göre hesaplattırılıp kanıtlanacak ödemelerin mahsubu ile sonucuna göre uygun karar vermektedir.
818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 366. maddesi: \"Temerrüde düşülmesi halinde borçlu, aynı cins bir borç ödemeyi kabulde kalmazsa, alacaklı, borçlu yerine bir başkasını getirerek, bedelini, satılmakta bulunan şeyin değerini muhakkak suretle aşacak fiyatla, kendisi satın alması ve devredeceği bedelle alacağını mahsup edebilir. Bu husus, hâkimden müsaade alınmak suretiyle, başka bir surette de takdir edilebilir.\"
15. Hukuk Dairesi         2013/3940 E.  ,  2014/2817 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İstanbul 24. Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi : 23.12.2011
    Numarası : 2011/199-2011/85

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş, davalının temyiz dilekçesinin süresi dışında, davacının temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak ile ilgili yapılan icra takibine itirazın iptâli talebine ilişkin olup, mahkemece davanın reddine dair verilen karar, taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Mahkemece verilen karar davalı vekilince düzeltilerek onanması talebi ile temyiz edilmiş ise de, temyiz dilekçesinin deftere kaydının bulunmadığı gibi harcının da yatırılmadığı bu suretle temyiz süresinin de geçirilmiş olması nedeni ile temyiz isteminin reddi gerekmiştir.
    2-Davacının temyizine gelince;
    Davacı, davasında davalıya ait reklamların yayınını yaptıklarını, buna ilişkin faturalardan kaynaklanan alacaklarının ödenmediğini belirterek yaptığı icra takibine davalının itirazının iptâline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, icra takibine itirazında davacı alacaklının takip talebinde açıkladığı miktar alacağın ticari defter ve kayıtlara uygunluk göstermediği bu nedenle belirtilen miktar kadar borç olmadığını belirterek itiraz etmiş bu suretle akdî ilişkiyi kabul etmiştir. Mahkemece, salt fatura düzenlenmesinin hizmetin verildiğini göstermeyeceği gerekçesi ile dava reddedilmiş ise de, davacı delil listesi ekinde sunulan CD ve belgelere göre reklam yayınlarının televizyon kuruluşlarında yayınlandığı iddia edilmiştir. Bu yayınlara ilişkin belgelerin ilgili yayın kuruluşlarından istenmesi sureti ile reklamların yayınlanıp yayınlanmadığının tespiti mümkündür. Buna göre ayrıca taraflar arasında bedel konusunda anlaşmanın varlığı ispatlanamadığından mahkemece yapılması gereken iş, reklamların yayınlandığı iddia edilen kuruluşlardan yayın ile ilgili belgelerin getirilmesi, bu konuda uzman bir bilirkişiden alınacak rapor ile yayın bedelinin dava ve sözleşme tarihinde yürürlükte olan 818 sayılı BK"nın 366. maddesi gereğince yapıldığı yıl piyasa rayicine göre hesaplattırılıp kanıtlanacak ödemelerin mahsubu ile sonucuna göre uygun karar vermekten ibaret iken eksik inceleme ile karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının temyiz isteminin reddine, 2. bent uyarınca davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 22.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi