Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5214
Karar No: 2018/6673
Karar Tarihi: 22.10.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/5214 Esas 2018/6673 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Korunması Kanunu uyarınca verilen tedbir kararının ihlal edilmesi nedeniyle kusurlu taraf hakkında zorlama hapsine karar verilmesi istemine ilişkin davanın, iki farklı Bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmesi nedeniyle bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevi olan yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek için incelendiğini belirtmiştir. Mahkeme, tedbir kararı veren mahkemenin zorlama hapsine karar vermesi yetkisi olduğu için uyuşmazlığın çözümünde Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nin yetkili olduğuna karar vermiştir. Kanun maddeleri ise; 6284 sayılı Kanunun 13/1. maddesi, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesidir.
20. Hukuk Dairesi         2018/5214 E.  ,  2018/6673 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

    Dava, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Korunması Kanunu uyarınca verilen tedbir kararının ihlal edilmesi nedeniyle kusurlu taraf hakkında zorlama hapsine karar verilmesi istemine ilişkin olarak açılan davada ... Asliye (Aile) Hukuk ile ... 7. Aile Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Dava, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Korunması Kanunu uyarınca verilen tedbir kararının ihlal edilmesi nedeniyle kusurlu taraf hakkında zorlama hapsine karar verilmesi istemine ilişkindir.
    ... Asliye (Aile) Hukuk Mahkemesi, ... ve ..."ın ikametgahlarının ... ilinde olduğu, ayrıca ..."ın tedbir kararını ... ilinde ihlal ettiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
    ... 7. Aile Mahkemesi ise her ne kadar ilgili ... Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi tarafların ikametgahlarının ... ilinde olması nedeniyle koruma kararının ihlal eden karşı taraf hakkında zorlama hapsi talep edilmiş ise de zorlama hapsinin tedbir kararını veren mahkemece değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurmuştur.
    6284 sayılı Kanunun 13/1. maddesinde “Bu Kanun hükümlerine göre hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi hâlinde, fiilî bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur.” hükmü getirilmiştir. Tedbir kararı ... Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesince verilmiş olup, tedbire aykırılık halinde zorlama hapsine karar verilmesi yetkisi kararı veren mahkemeye aittir. Buna göre uyuşmazlığın çözümünde ... Asliye Hukuk( Aile) Mahkemesi yetkilidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince ... Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 22/10/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi