Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/7571
Karar No: 2017/21595
Karar Tarihi: 18.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/7571 Esas 2017/21595 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı pompa görevlisi olarak çalışırken işverence haksız olarak feshedildiğini iddia etmiş ve kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, manevi tazminat, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarını davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay kararıyla mümkün olan bir hüküm verilebilmesi için, bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir. Bu nedenle, ceza davasının kesin hükümle sonuçlanması beklenmeden verilen kararın hatalı olduğu sonucuna ulaşıldı. Ayrıca, davacının taleplerini artırdığı dilekçesi davalıya tebliğ edilmeden karar verildiğinden, hukuki dinlenilme hakkını ihlal ettiği sonucuna varıldı. Kararda geçen kanun maddeleri Hukuk Muhakemeleri
9. Hukuk Dairesi         2017/7571 E.  ,  2017/21595 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, manevi tazminat ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıya ait akaryakıt istasyonunda pompa görevlisi olarak 15.07.1993-15.07.2008 tarihleri arası çalıştığını, iş akdinin işverence emniyeti suistimal suçlaması ile haksız olarak feshedildiğini iddia ederek, kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, ulusal bayram genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve manevi tazminat alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş akdine 15.07.2008 tarihinde emniyeti suistimal, güveni kötüye kullanma, işvereni zarara uğratma vs sebeplerden dolayı son verildiğini, davacının yapmış olduğu suistimal nedeniyle 18.07.2008 tarih ve 2008/12772 nolu dosya ile ... Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu, bunun üzerine davacı hakkında ... 5. Asliye Ceza Mahkemesinin 2009/18 E. sayılı dosyası ile dava açıldığını, akaryakıt firmalarının müşterilerine kart verdiğini, müşterinin bu kart ile akaryakıt karşılığında puan aldığını ve bu puanlar karşılığında hediyeler kazandıklarını, davacının da bu şekilde çeşitli kişiler adına kart çıkarttığını, bu kartları kendi cep telefonundan aktif hale getirerek müşteriler akaryakıt alırken gizlice bu kartları gösterip puanları kendi kartlarına topladığını ve bunun karşılığında alışveriş yaptığını, bu alışverişlerin parasal karşılığını da davalı şirketin ödediğini, davacının bilerek ve isteyerek davalı şirketin güvenini kötüye kullandığını ve şirketi zarara uğrattığını, bu nedenle davalı şirketin davacıyı işten çıkarmada haklı olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı yasal süresi içinde taraf vekilleri temyiz etmiştir.

    E) Gerekçe:
    1-Davalı işverenin feshe konu ettiği eylem nedeniyle aynı zamanda Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunması üzerine davacı hakkında ceza davası açılmış olup, ... 5. Asliye Ceza Mahkemesi"nin 2009/18 E., 2013/682 K. sayılı ceza davası sonucunda davacı beraat etmiş, karar temyiz edilmiş ve bu aşamada henüz sonuçlanmamıştır.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 165/1. maddesi gereğince, bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.
    Somut uyuşmazlıkta, yukarıda bahsi geçen ceza mahkemesi dosyasında verilecek olan karar işbu davayı doğrudan ilgilendirdiğinden, söz konusu ceza davasının kesin hükümle sonuçlanmasının, 6100 sayılı HMK"nun 165. maddesine göre bekletici mesele yapılmaması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    2-6100 sayılı HMK’nun 177. maddesi ıslah ve ıslahın davanın karşı tarafına bildirimi hakkında “(1) Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. (2) Islah, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir. Karşı taraf duruşmada hazır değilse veya ıslah talebi duruşma dışında yapılıyorsa, bu yazılı talep veya tutanak örneği, haber vermek amacıyla karşı tarafa bildirilir.” hükmünü içermektedir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı vekili 23.02.2015 harç tarihli ıslah dilekçesi ile taleplerini artırmış, ancak bu dilekçe davalıya tebliğ edilmeden karar verilmiştir.
    Bu durum 6100 sayılı HMK’nun 27. maddesinde “1-Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. (2) Bu hak; a) Yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, b) Açıklama ve ispat hakkını, c) Mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini, içerir.” şeklinde ifade edilen “hukuki dinlenilme hakkının” ihlali niteliğindedir. Kararın bu nedenle de bozulması gerekmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, bozma sebeplerine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18/12/2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi