Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1611
Karar No: 2014/9443
Karar Tarihi: 28.04.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/1611 Esas 2014/9443 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, işvereninden fazla mesai ücretleri, kıdem tazminatı farkı ve ihbar tazminatı farkı alacaklarını talep etmiştir. Mahkeme, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai alacaklarının kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak karara karşı çıkan muhalif üye, işverenin fazla mesai ücretlerini ödediği halde belgeleyememesinin hakkaniyete ve adalete uygun düşmediğini belirtmiştir. Kanun maddeleri olarak: 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/1611 E.  ,  2014/9443 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre taraf vekillerinin yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harçlarının temyiz edenlere yükletilmesine, 28/04/2014 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

    (M)



    KARŞI OY

    Davacı vekili müvekkilinin davalının işyerinde çalıştığı dönemde ödenmeyen fazla mesai ücretlerini, kıdem tazminatı farkı ile ihbar tazminatı farkı alacaklarını ödenmesini talep etmesine karşın işverence ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı farkı, ihbar tazminatı farkı ve fazla mesai ücreti alacaklarının faizleriyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili davacıya tüm haklarının eksiksiz ödendiğini, ayrıca tüm haklarını aldığına dair ibraname imzaladığını, bu nedenlerle davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai alacaklarının kısmen kabulüne karar verilmiş ve karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki ihtilaflardan biri de davacının fazla mesai yapıp yapmadığı ve yapmışsa bu fazla mesai ücretlerinin davalı işverence davacıya ödenip ödenmediğidir.
    Davacı tanığı ...ın "Mesai ücreti ödendi. Maaşların asgari ücret kısmı bankaya yatıyordu, kalanı elden ödeniyordu." şeklindeki beyanı ile davacının bankaya yatan asgari ücret kısmından fazlası için ücret alacağı talebinde bulunmayarak bu tanık beyanlarını doğrulamış olması karşısında ve yine fazla mesai yaptığının ispat yükü davacıda olup, davacının fazla mesai yaptığını ifade eden tanıkların bu beyanlarına itibar edilerek fazla mesai hesabına esas alındığı halde aynı beyanlarda bu fazla mesai ücretlerinin ödendiği beyanlarına itibar edilmeyerek çelişki oluşturulması doğru değildir. Ücret ve fazla mesai ücretlerinin ödendiği işverence yazılı belgelerle ispatlanması gerekirse de davacı tarafın bankaya yatan asgari ücret miktarından fazlasının elden ödendiğini kabul ederek ücret alacağını talep etmemiş olması, tanık beyanlarındaki elden ödemenin yapıldığı beyanlarını doğrulamaktadır. İşverenin fazla mesai ücretlerini ödediği halde bu ödemeyi belgeleyememesi nedeniyle yeniden ödemeye mahkum edilmesi hakkaniyete ve adalete uygun düşmez. Hakkaniyet gereği en azından takdiri indirimin çok daha fazla yapılarak bu şekilde adaletin sağlanması gerekirken fazla mesai ücretlerinin hiç ödenmediği kabulü ile ve %30 oranında hakkaniyet indirimi yapılarak kararı verilmiş olması bozmayı gerektirdiğinden Sayın Daire çoğunluğunun onama görüşüne katılmamaktayım.

    Muhalif Üye
    ...

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi