Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/659
Karar No: 2019/11681
Karar Tarihi: 03.07.2019

Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2018/659 Esas 2019/11681 Karar Sayılı İlamı

18. Ceza Dairesi         2018/659 E.  ,  2019/11681 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi
    HÜKÜM : Beraat

    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede,
    TCK’nın 118. Maddesinde, (1) “Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” denilmiştir.
    Maddesinin gerekçesinde ise, “Birinci fıkrada, bir kimseye karşı cebir veya tehdit kullanılarak, bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya ya da sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlanması, suç oluşturmaktadır. Bu suçun tamamlanmış şekline göre cezaya hükmedilebilmesi için, cebir veya tehdide maruz kalan kişinin sendikaya üye olması veya olmaktan vazgeçmesi, sendikanın faaliyetlerine katılması veya katılmaktan vazgeçmesi ya da sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılması gerekmemektedir. Bu amaçlarla, kişiye karşı cebir veya tehdit kullanılması, söz konusu suç tamamlanmış gibi cezalandırılabilmek için yeterlidir. Bu bakımdan söz konusu suç, bir teşebbüs suçu niteliği taşımaktadır. Maddenin ikinci fıkrasında cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bir sendikanın faaliyetlerinin cebir veya tehditle ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmiş olması hâlinde, suç tamamlanmış olur.” ifadesine yer verilmiştir.
    Somut olay kapsamında sanık hakkında, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 25/11/2011 tarih, 2011/2619 sayılı iddianamesiyle, fabrikanın genel müdürü olan sanığın yaptığı toplantıda, bu fabrikada işçi olarak çalışan ve Birleşik Metal Sendikasına üye olan müştekilere söylediği sözlerle, müştekilerin sendika tercih haklarına baskı uyguladığı ve müştekileri dolaylı yoldan işten çıkartmakla tehdit ettiği bir süre sonra da bazı işçilerin işten çıkarıldıkları, Birleşik Metal Sendikasına üye olan bir kısım işçilerin ise gördükleri baskı üzerine sendika üyeliğinden istifa ettikleri böylelikle sanığın tehdit yoluyla fabrikada çalışan işçileri Birleşik Metal Sendikasına üye olmamaya zorladığı ve bunun yanı sıra hukuka aykırı davranışları ile Birleşik Metal Sendikasının faaliyetlerine engel olduğu belirtilerek TCK’nın 118/1-2. maddeleri uyarınca sanık hakkında kamu davası açıldığı anlaşılmıştır.
    Yapılan incelemede, ...’nın 06/09/2011 tarihinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak Snop Metal San. ve Tic. A.Ş’de sendika üyesi 46 işçinin bulunduğunu ve yasanın aradığı çoğunluğu sağladığına dair yetki tespitinde bulunulmasını talep ettiği, bu tarihten sonra bir kısım müştekilerin beyanlarında kendilerine baskı uygulanmaya başlandığına dair anlatımlarının bulunması, bir kısım işçinin işten çıkarılması, akabinde sanığın 12/09/2011 tarihli toplantıda sanık tarafından söylenen sözlerin bütünü ve toplantıya katılan işçilerin istem dışı ücretli izne gönderilmeleri, bu duruma tepki gösteren katılan ... ve ...’ün de ücretli izne çıkarılmaları, devamında da sendika üyesi olan işçilerin işten çıkartılması, bir süre sonra da sendikaya üye olan 21 işçinin istifa etmesi şeklinde gelişen olayların varlığı ve bu eylemlerin aynı zamanda ...’nın yetki talebinde bulunmasından sonra gerçekleşmiş olmasının da dikkate alınması gerektiği, ayrıca işten çıkarılan bir kısım katılanın Kocaeli 5. İş Mahkemesi’nde açmış oldukları işe iade istemli davalarının sonucunda, işe iade kararıyla birlikte sendikal tazminata da hükmedilmesi ve bu hükümlerin kesinleşmiş olması, yine Kocaeli 5. İş Mahkemesi’nin 2012/351 esas sayılı dosyasında, Birleşik Metal İş Sendikasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunması üzerine bakanlığın sendikanın yeterli çoğunluğu sağladığına yönelik tespitine ilişkin Snop İzmit Metal San. ve Tic. A.Ş’nin yetki itirazında bulunduğu, yapılan yargılama sonucunda da davacı şirketin itrazının reddine karar verildiği ve bu hükmün kesinleştiğinin anlaşılması karşısında, ilgili tüm dosyaların getirtilerek bu dosyalarda yer alan beyan ve bilgilerin incelenmesi, tüm delillerin bir bütün halinde değerlendirilmesi sonucunda katılan işçilerin istedikleri sendikaya üye olmaya yönelik iradelerinin sakatlanıp sakatlanmadığının tespit edilmesi ve aynı zamanda katılan sendikanın da faaliyetlerinin engellenip engellenmediği kapsamında değerlendirme yapılması gerektiği gözetilmeden, hatalı değerlendirme ve eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı, katılan Bileşk Metal İş Sendikası vekilinin ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmüş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 03/07/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi