Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1601
Karar No: 2014/9434
Karar Tarihi: 28.4.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/1601 Esas 2014/9434 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde elektrik teknikeri olarak çalışan davacı, ücret ve fazla mesai alacaklarının ödenmediğinden iş akdini haklı nedenle feshettiğini belirterek kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istedi. Davalılar, ücret ödemelerinde gecikmeler olduğunu ancak iş akdinin haklı nedenle değil daha iyi bir iş bulunması nedeniyle sona erdirildiğini savunarak davanın reddini talep etti. Mahkeme davacının ücretlerinin düzenli ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle sona erdirdiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak, fazla mesai ücretlerinin tespitinde sorunlar yaşandı. Bilirkişi raporu, fazla mesai ücretlerinin yazılı delille kanıtlanmadan hesaplandığı şeklinde hatalı bilgiler içeriyordu. Bu nedenle davalıların temyiz itirazları kabul edildi ve karar bozuldu. Kanun maddeleri: İş Kanunu (İşçinin faaliyet alanı dışında kalacak bir işte 4857 sayılı iş kanununa tabi olarak çalıştırılması durumunda işveren işçinin iş güvencesi hükümlerine tabi olmadığını belirtir), TMK (İmzalı bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir)
7. Hukuk Dairesi         2014/1601 E.  ,  2014/9434 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Bursa 1. İş Mahkemesi
    Tarihi : 11/11/2013
    Numarası : 2012/231-2013/655

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine.
    2-Davacı, davalı işyerinde elektrik teknikeri olarak çalışırken, ücret ve fazla mesai alacaklarının ödenmediğinden iş akdini haklı nedenle feshettiğinden kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
    Davalılar, davacının kendi yanlarındaki çalışmasının 1.1.2009 tarihinden sonra başladığını, ücret ödemelerinde kasti olmayan gecikmeler olduğunu, ancak iş akdinin haklı nedenle değil daha iyi bir iş bulunması nedeniyle sona erdirildiğini savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının ücretlerinin düzenli ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle sona erdirdiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Fazla mesai ücretlerinin ispatı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Somut olayda, davacının fazla mesai ücretlerinin bazı aylar bordrolarda tahakkuk ettirildiği bilirkişinin de kabulünde olup bu ayların hesaplama dışı bırakılacağı bildirilmiştir. Ancak, 2010 yılı Ocak- Haziran ayını kapsayan dönem yönünden, tüm aylarda fazla mesai tahakkukunun olması, tahakkukların ödenmiş olması ve tahakkuk eden süreden daha fazla çalışma yapıldığının yazılı delille kanıtlanmamış olması nedeniyle bu dönemin hesaplama ışı bırakılması gerekirken, 26 hafta da, haftalık 9 saat fazla mesai yapıldığı kabulü ile 3.047,80 TL fazla mesai alacağı hesaplayan bilirkişi raporunun hükme esas alınması suretiyle karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    O halde davalılar vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde, davalılara iadesine, 28/4/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi