Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/7186
Karar No: 2019/18369
Karar Tarihi: 16.12.2019

Hırsızlık - mala zarar verme - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2019/7186 Esas 2019/18369 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, bir işyerinden kazak çalmaya teşebbüs etmiştir ve alarm cihazını kırmaya çalışırken kazadan bir tanesinin kırılmasına sebep olmuştur. Mahkeme, sanığın hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından mahkumiyetine karar vermiştir. Ancak, hırsızlık suçunun konusu olan malın değerinin az olması nedeniyle, TCK'nın 145. maddesi gereğince cezada indirim yapılması gerektiğini gözetilmemiştir. Anayasa Mahkemesi'nin 5237 sayılı TCK'nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin kararı da göz önünde bulundurularak, hak yoksunluklarının uygulanmasının infaz aşamasında gözetilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri: TCK'nın 53. ve 145. maddeleri.
13. Ceza Dairesi         2019/7186 E.  ,  2019/18369 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hırsızlık, mala zarar verme
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    5237 sayılı TCK"nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi"nin 24/11/2015 tarihinde yürürlüğe giren 08/10/2015 gün ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı kararı da nazara alınarak bu maddede öngörülen hak yoksunluklarının uygulanmasının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
    Sanığın müşteki ...’nun işlettiği... isimli işyerinden çalmaya teşebbüs ettiği kazaklardan bir tanesinin alarm cihazını sökmeye çalışırken kırdığı, eylemin bu haliyle hırsızlığa konu malın aynına yönelik olduğunun kabulünün mümkün olmadığı, mala zarar verme eylemi müstakil bir suç olarak kabul edilmesi gerektiği, diğer yandan sanığın üzerine atılı hırsızlık ve mala zarar verme suçu yönünden tüketen-tüketilen norm ilişkisinin olmadığı, hırsızlığın mutlaka alarm cihazının kırılarak yapılması koşul olmadığından bu iki suç arasında bir zorunluluk ilişkisinin bulunduğu kabul edilemeyeceğinden tebliğnamede ki bozma düşüncesine iştirak edilememiştir.
    1-) Sanığın müşteki ... ’a yönelik hırsızlık eylemi ile müşteki ..."ya yönelik mala zarar verme suçundan kurulan hükümlerin temyizinde;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hâkimin takdirine göre sanık ...’in temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    2-) Sanığın müşteki ..."ya yönelik hırsızlık suçundan kurulan hükmün temyizinde ise;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hâkimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Sanığın çalmaya teşebbüs ettiği kazakların 72.00 TL değerinde olduğunun anlaşılması karşısında, sanık hakkında, suçun işleniş şekli ve özellikleri itibariyle ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin az olması nedeniyle TCK"nın 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ...’in temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 16.12.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi