Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/5595
Karar No: 2012/9167

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2012/5595 Esas 2012/9167 Karar Sayılı İlamı

12. Hukuk Dairesi         2012/5595 E.  ,  2012/9167 K.

    "İçtihat Metni"

     MAHKEMESİ : Uşak İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 27/04/2011
    NUMARASI : 2010/277-2011/321

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
    Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
    Alacaklı tarafından başlatılan ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takibe karşı borçlunun, icra dosyasındaki tüm tebligatların Tebligat Kanununun 35.maddesine göre usulsüz olarak yapıldığını ve diğer nedenleri de belirterek yapılan ihalenin feshi istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, borçlu vekilinin yargılama sırasında sunduğu 25/04/2011 havalı tarihli dilekçesinde ise, borçluya gönderilen icra emri tebligatını alan şahsın borçlunun çalışanı olmadığı, hatta tebliğ tarihinde borçlu adına kayıtlı bir işyeri de bulunmadığını iddia ettiği, mahkemece, icra emri tebligatının usulüne uygun olduğu ve bu adrese Tebligat Kanununun 35.maddesine göre kıymet takdiri raporu ve satış ilanının tebliğinde usulsüzlük bulunmadığından şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
    7201 sayılı Tebligat Kanununun 17. maddesine göre, belli bir yerde devamlı olarak meslek veya sanatını icra edenler, o yerde bulunmadıkları takdirde, tebliğ, aynı yerdeki daimi memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. Bu maddede belirtilen şahıslara, muhatap adına tebligatın yapılabilmesi için, tebligatın yapılacağı sırada muhatabın orada bulunmaması gerekir. Muhatap, o adreste olmakla beraber sadece tebliğin yapılacağı anda orada bulunmuyor ise, tebligat, 17.madde hükmü uyarınca yapılır. Ancak, 7201 sayılı kanunun 17.maddesi ve tüzükte yazılı olduğu üzere muhatabın tebliğ sırasında orada bulunmadığı saptanmadan anılan maddeye göre tebligat yapılamaz.
    Somut olayda, borçluya gönderilen icra emrinin yukarıda açıklanan maddeye aykırı şekilde, muhatabın tebliğ sırasında orada bulunmadığına dair bir meşruhat yazılmaksızın,  “daimi işçi şerhi ile tebliğ edildiği görülmektedir.
    7201 Sayılı Kanun"un 35/1. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için muhataba daha önce aynı adreste usulüne uygun tebligat yapılması zorunludur. Muhatabın bu adresini değiştirmesi halinde, yeni adresini tebligatı çıkaran mercie bildirmemesi ve sonraki tebligatın yapılamadan geri çevrilmesi halinde anılan maddenin uygulanması mümkündür.
    Şikayete konu takipte daha önce borçluya gönderilen icra emri usulüne uygun tebliğ edilmediğine göre aynı adrese Tebligat Kanununun 35/1.maddesi gereğince kıymet takdiri raporu ve satış ilanı tebliğe çıkarılması usulsüzdür.
    Dairemizin süreklilik arzeden içtihatlarına göre, borçluya satış ilanının usulsüz tebliğ edilmesi başlı başına ihalenin feshi sebebidir.
    O halde, mahkemece, yapılan açıklamalar ışığında ihalenin feshine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.
    SONUÇ  : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 22.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

     


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi