Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13996
Karar No: 2018/5415
Karar Tarihi: 18.09.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/13996 Esas 2018/5415 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankadan kredi kullanırken haksız kesinti yapıldığını iddia ederek 5.302,50 TL'nin tahsilini talep etti. Davalı vekili, kredinin ticari kredi niteliğinde olduğunu ve zorunlu masrafların istenebileceğini savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme ise davalı bankanın masraflara ilişkin belge sunmadığını ve kredi tüketici kredisi olduğu gerekçesiyle davayı kabul etti. Ancak Yargıtay, davacının ticari amaçla kredi kullandığını kabul ederek, davanın kabul edilemeyeceğine karar verdi. Kanun maddeleri ise şöyle: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un .../1-k maddesinde tüketicinin; “ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi” ifade edeceği, .../1-l maddesinde ise tüketici işleminin; “mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi” ifade edeceği düzenlenmiştir.
11. Hukuk Dairesi         2016/13996 E.  ,  2018/5415 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada ... 4. Tüketici Mahkemesi’nce verilen 20/04/2016 tarih ve 2015/385-2016/327 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı bankanın ... şubesinden 28/01/2013 tarihinde bireysel tüketici kredisi kullandığını, sözleşmede yer alan ve haksız şart niteliğinde olan hükümlere dayalı olarak kredi kullanım esnasında masraf adı altında müvekkilinden hukuka aykırı kesinti yapıldığını ileri sürerek şimdilik 5.250,00TL"nin tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, daha sonra talep sonucunu ıslah ederek 5.302,50 TL’ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili, davacının bireysel tüketici kredisi kullanmadığını, genel kredi sözleşmesi çerçevesinde kredi kullandığını, kredinin ticari kredi niteliğinde olduğunu, bankaların zorunlu masrafları isteyebileceğini, yapılan kesintilerin hukuka uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece tüm dosya kapsamına göre; davalı banka tarafından da davaya konu edilen masraflara ilişkin dosyaya açık net bilgi ve belgeler sunulmadığı, davalı banka tarafından davacı tüketiciden alınan ekspertiz ücretinin maktu olarak yazıldığı, bankanın aynı miktarda ekspertiz ücreti ödediğini gösterir belge sunmadığı, bu durumda da ispat koşulunun gerçekleşmediği, davaya konu kredinin tüketici kredisi olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1. Dava, “Taksitli Tarımsal İhtiyaç Kredisi” sözleşmesine istinaden kesilen masrafların istirdadı istemine ilişkindir.
    6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"un .../1-k maddesinde tüketicinin; “ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi” ifade edeceği, .../1-l maddesinde ise tüketici işleminin; “mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki
    işlemi” ifade edeceği düzenlenmiş, aynı Kanunun 73/1 maddesinde de; tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalara bakmaya tüketici mahkemelerinin görevli olduğu hüküm altına alınmıştır.
    Somut olayda, davalı banka tarafından kullandırılan kredi miktarı da dikkate alındığında davacının mesleki (tarımsal) amaçlarla hareket ettiği, kredi kullanılmasının mesleki faaliyet kapsamında olduğu açık olup 6502 sayılı Kanun’un .... maddesinde yer alan tüketici tanımına girmeyen işlemin de tüketici işlemi olarak kabul edilemeyeceği gözetilmeksizin yanılgılı değerlendirmeyle işin esasına girilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    .... Bozma sebep ve şekline göre davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, (...) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 18/09/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi