Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/7420
Karar No: 2017/21453
Karar Tarihi: 18.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/7420 Esas 2017/21453 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Taraflar temyiz etmiştir. Yargıtay, ihbar tazminatı hesabında çıplak brüt ücret yerine giydirilmiş brüt ücretin kullanılması gerektiğini belirtmiştir. Davacının fazla mesai ve hafta tatili çalışması konusunda tanık deliline dayandığı ancak tanığın davalıya karşı açtığı davada hafta tatili alacak talebinin reddedilmesi nedeniyle beyanlarına güvenilmesi mümkün olmadığı belirtilmiştir. Diğer tanığın ise davacı ile tüm çalışma dönemi boyunca birlikte çalışmadığına dikkat çekilmiştir. Hükümde açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde borç ve haklar gösterilmemesi nedeniyle karar bozulmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu, 17. Madde (İhbar tazminatı hesaplaması) ve 297/2. Madde (Hükümün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, ş
9. Hukuk Dairesi         2017/7420 E.  ,  2017/21453 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 15/08/2008-20/06/2011 tarihleri arasında davalı işyerinde barmen olarak en son 950,00-TL net ücretle, haftanın 7 günü 07:00-22:00 saatleri arasında çalıştığını, iş akdinin işveren tarafından haksız şekilde feshedildiğini ancak davalı işveren tarafından ödenmesi gereken tazminat ve bir kısım işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 20.6.2011 tarihinde istifa ederek işten ayrıldığını, haftanın 6 günü çalışıp 1 gün izin kullandığını, imzalı ücret bordrolarına göre davacının ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmış ise yine fazla mesai yapmış ise ücretlerinin ödendiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak ve davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, taraflar vekillerinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında ihbar tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret konusunda uyuşmazlık söz konusudur.
    Somut uyuşmazlıkta, davacının İhbar tazminatı talebiyle ilgili olarak hesaplamanın 4857 sayılı Kanunun 17. Maddesi uyarınca giydirilmiş brüt ücret (1.538,84-TL) üzerinden yapılması gerekirken, çıplak brüt ücret (1.328,84-TL) üzerinden hesaplanması hatalıdır.

    3- Davacı işçinin fazla ve hafta tatillerinde çalışması bulunup bulunmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İş hukukunda çalışma olgusunu, bu kapsamda fazla mesai yaptığını, tatillerde çalıştığını iddia eden işçi, karşılığı ücretlerin ödendiğini de işveren kanıtlamalıdır.
    Fazla çalışma ve hafta tatili çalışması her türlü delille kanıtlanabilir. Fazla çalışma ve hafta tatili çalışmasında ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.
    İşçinin çalışma olgusunun tespitinde işyerinde veya komşu işyerinde çalışanların tanıklığı önemli olduğu gibi tanık olarak dinlenecek kişinin tanıklığına güveni etkileyebilecek bir durumun olup olmadığı da araştırılmalıdır. Tanıklar belirli bir dönem çalışmışlarsa ve başkaca delil yok ise beyanlarının belirtikleri dönemle sınırlandırılması gerekir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı davalı işyerinde, fazla mesai yaptığını ve hafta tatillerinde çalıştığını iddia etmiş ve iddiasını ispat amacıyla da sadece tanık deliline dayanmıştır. Dinlenen iki davacı tanığından, tanık ...’ın davalıya karşı açtığı dava bulunması nedeniyle davalıyla husumetli olduğu ve kendisi tarafından açılan davada da, hafta tatili alacak talebinin reddedildiği Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminde (UYAP) yapılan araştırmadan anlaşılmaktadır. (Dairemizin 15/11/2017 tarih, 2017/6879 E, 2017/18253 K sayılı dosyası) Bu halde, anılan tanığın beyanlarına göre sonuca gidilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan, davacının diğer tanığı Nurettin’in ise, davacının davalı işyerindeki tüm çalışma dönemini kapsayacak şekilde davacı ile birlikte çalışması bulunmamaktadır. Davalı tanık beyanına göre ise, davacının fazla ve hafta tatili çalışması bulunmamaktadır. Tanıkların işyeri çalışma düzenini kendi çalışma süreleri ile sınırlı olarak bilebilecekleri, bu durumda davacının fazla ve hafta tatili çalışma olgusunu sadece tanık Nurettin ile birlikte çalıştığı süre kadar ispatlayabildiği gözetilerek, fazla ve hafta tatili çalışma ücretinin davacı ile tanık Nurettin’in birlikte çalıştığı dönemle sınırlandırılarak hesaplanması gerekirken tüm çalışma dönemi esas alınarak hesaplanması hatalıdır.
    4- HMK’nun 297/2. maddesi gereğince, hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir. Mahkemece infazda tereddüt uyandıracak şekilde, hüküm altına alacakların net mi yoksa bürüt mü olduğunun hükümde gösterilmemesi HMK’nun 297/2. maddesine aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 18/12/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi