Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/26343
Karar No: 2019/23945
Karar Tarihi: 19.12.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/26343 Esas 2019/23945 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir işçi, kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarının tahsiline yönelik bir dava açmıştır. Mahkeme, davayı kısmen kabul etmiştir. Davalı taraf temyiz etmişse de Yargıtay, davacının fazla çalışma talebinin somut delillere dayanmadığı ve dolayısıyla reddedilmesi gerektiği görüşünü benimsemiştir. Kararda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 68. maddesi de değinilerek, günlük yedibuçuk saat çalışmalar bakımından en az bir saat ara dinlenmesi kullandırılması gerektiği hatırlatılmıştır. Kanun maddesi ayrıca açıklanmamıştır.
22. Hukuk Dairesi         2017/26343 E.  ,  2019/23945 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı Bakanlık, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı Bakanlığın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında davacının fazla çalışma ücreti talep edip edemeyeceği hususu ihtilaflıdır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda iş yeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır. Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Somut olayda, fazla mesai yaptığını ispat yükü kendi üzerinde bulunan davacı, iddiasının ispatında tanık deliline başvurmuştur. Dinlenen davacı tanıklarının beyanlarında davalı işyerinde üçlü vardiya sistemi olduğunu beyan etmekle birlikte bu vardiyaları hafta içi 07.00-16.00, 15.00-23.00 ve 23.00-07.00 saatleri olarak belirttikleri görülmekte olup hükme esas bilirkişi raporunda tanıkların beyanlarına göre haftanın 6 günü 07.00-16.00 saatleri arası çalışma süresine göre haftalık 3 saatlik fazla mesai hesabı yapılmıştır.
    Somut olayda, tanık beyanlarına göre davalı işyerinde üçlü vardiya sistemi ile çalışıldığı anlaşılmış olmakla birlikte tanıkların beyanlarındaki hesaplamaya esas alınan 07.00-16.00 saatlerinin takip eden vardiya saatiyle (15.00-23.00) uyumlu olmadığı görülmekte olup bu yönüyle tanık beyanlarına itibar edilemeyeceği açıktır. Davalı işyerinde üçlü vardiya sistemi ile haftanın 6 günü çalışıldığının anlaşılması ve 4857 sayılı İş Kanunu"nun 68. maddesinde yer alan ara dinlenme süresine ilişkin düzenleme gereğince günlük yedibuçuk saati aşan çalışmalar bakımından en az bir saat ara dinlenmesi kullandırılması gerektiği dikkate alındığında, davacının fazla çalışma ücretine hak kazanmadığı kabul edilmeli ve fazla çalışma talebi reddedilmelidir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, 19.12.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi