Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5358
Karar No: 2017/2536
Karar Tarihi: 27.02.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/5358 Esas 2017/2536 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kabin görevlisi olarak çalışmakta iken iş akdinin feshedildiğini iddia ederek geçersizliğinin tespiti, işe iadesi, boşta geçen süre ücreti ve diğer hakları ile tazminat talep etmiştir. Yerel mahkeme, davacının sık sık rapor alması nedeniyle iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğine hükmetmiş ancak fesih öncesi savunmanın alınmaması nedeniyle kararı bozulmuştur. Kararda, İş Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca işverenin bildirim sürelerine uyma ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü olmadığı belirtilmiştir. Ancak, işverenin haklı fesih halleri dışında fesih yapması durumunda kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunduğu vurgulanmıştır. 4857 sayılı Kanun'un 20/3 maddesi uyarınca karar verilmiş ve davacının işe iadesine karar verilmiştir. Kararda ayrıca, tazminat miktarının takdiri ve davalının yargılama giderlerinden sorumlu tutulması kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. ve 20/3 maddeleridir.
9. Hukuk Dairesi         2016/5358 E.  ,  2017/2536 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının 10.08.2006 tarihinde kabin görevlisi olarak işe başladığını, son olarak business class kabin görevlisi olduğunu, 25.02.2015 tarihinde kabin destek müdürlüğünde olmasının söylendiğini, oraya gittiğinde ise iş akdinin feshedildiğinin söylendiğini, herhangi bir savunması alınmadan iş akdinin feshedildiğini iddia ederek; feshin geçersizliğinin tespitiyle işe iadesine, davacıyı işe kabul etmemesi halinde 4 aylık boşta geçen süre ücret ve diğer haklar alacağı ile 8 aylık ücretinin tazminat olarak davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının davalı ortaklıkta kabin memuru (uçucu personel) olarak çalışmakta iken, son maaş dönemi dikkate alınarak rapor durumunun ihbar süresini 6 hafta aştığının tespit edildiğini, davacının sağlık sebebiyle hizmetinden gerektiği gibi yararlanamadıklarından konunun İcra Komitesinde değerlendirildiğini ve İcra Komitesinin 11/02/2015 tarih 179 sayılı kararı ile davacının iş akdinin 4857 sayılı yasanın 25/1 gereğince haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının sık sık rapor alması sebebiyle iş akışının olumsuz etkilendiği, feshin geçerli nedene dayandığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (I) numaralı bendinin (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. 
    İşverenin İş Kanununun 25. maddesinin (a) ve (b) bentleri yönünden feshi haklı fesih olmayıp, kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak, Yasa işverene derhal fesih hakkı tanıdığından, işverenin bildirim sürelerine uyma ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

    Somut uyuşmazlıkta; davacının hastalığı nedeniyle 04.09.2014 – 12.11.2014 tarihleri arası raporlu olduğu, raporlu olduğu günlerin davacının çalışma süresine göre ihbar önelini altı hafta aşmadığı, 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (I) numaralı bendin yasal şartlarının gerçekleşmediği anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra mahkemece davacının sık sık raporlu olması nedeniyle iş akdinin geçerli nedenle feshedildiği kabul edilmiş ise de, davacının verimsizliğinden( raporlu olması) kaynaklanan nedenle iş akdinin feshedilmesine rağmen davacı işçinin fesih öncesi savunmasının alınmadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece salt bu nedenle davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddi hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1.Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6. Davacının yaptığı 204.50 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 1.980.00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
    Kesin olarak 27.02.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi