Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/10984
Karar No: 2016/2312
Karar Tarihi: 15.02.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/10984 Esas 2016/2312 Karar Sayılı İlamı

19. Hukuk Dairesi         2015/10984 E.  ,  2016/2312 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ihtiyati haciz talebinin incelenmesi sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı talebin reddine yönelik olarak verilen kararın süresi içinde ihtiyati haciz talep eden vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı, müvekkili banka tarafından Genel Kredi ve Teminat Sözleşmesine istinaden kullandırılan kredi borcunun tahsili için yapılan ilamsız icra takibine davalıların itiraz ettiklerini iddia ederek vaki itirazın iptali ile takibin devamına ve davalıların borcu karşılayacak miktar da mal varlıklarının ihtiyaten haczine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda tensiple, mevcut delil durumu ve alacağın çekişmeli oluşu dikkate alınarak ihtiyati haciz isteminin reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Talep, Genel Kredi ve Teminat Sözleşmesine dayalı olarak İİK"nun 257/1. maddesi hükmü uyarınca ihtiyati haciz kararı verilmesi istemine ilişkindir. Anayasanın 141/3. maddesi, “bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” buyurucu hükmünü içermektedir. 6100 sayılı HMK"nun 297. maddesinde de, (Eski HUMK"nun 388 md.) hükmün kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, (c) bendine göre, mahkeme kararlarında tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşmadıkları hususları çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller ve delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin açıkça gösterilmesi gereklidir. O halde mahkemece talep eden vekilinin ihtiyati haciz talebi hakkında anılan yasa hükmünde belirtilen hususları ve sonucu kapsayacak şekilde bir karar verilmesi gerekirken tensip tutanağına geçirilen ara karar benzeri bir ifadeyle talebin reddi biçiminde karar verilmesi gerekirken tensip tutanağına geçirilen ara karar benzeri bir ifadeyle talebin reddi biçiminde karar verilmesi Anayasa"nın 141. ve HMK"nun 297. maddesi hükmüne aykırılık oluşturduğundan kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin ihtiyati haciz isteminin reddine yönelik temyiz itirazlarının kabulü ile temyize konu kararın BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına,peşin harcın istek halinde iadesine, 15/02/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi