Esas No: 1991/3500
Karar No: 1992/46
Karar Tarihi: 15.01.1992
Danıştay 10. Daire 1991/3500 Esas 1992/46 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ağır Ceza Mahkemesi, davacının itirazını reddederek takipsizlik kararını onaylamıştır. Bunun üzerine davacı, kararın yazılı emirle bozulması istemiyle başvuru yapmıştır. Ancak İdare Mahkemesi, ceza muhakemeleri usulü yasasının ilgili maddesine atıfta bulunarak, bu işlemin idari yargıda dava konusu edilemeyeceğine hükmetmiştir. İdare ve Vergi Mahkemeleri nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür. Kararda detaylı bir şekilde açıklanan kanun maddesi ise Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası'nın 343. maddesidir. Bu madde, kesinleşen kararlarda yasaya aykırılık olduğunda Adalet Bakanlığı'nın Yargıtay'a başvurarak kararın bozulmasını talep edebileceğini öngörmektedir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 46
Esas Yılı : 1991
Esas No : 3500
Karar Tarihi : 15/01/992
CEZA MUHAKEMELERİ USULÜ YASASINA GÖRE YAPILAN YAZILI EMİRLE BOZMA İSTEMİNİN REDDİNE İLİŞKİN İŞLEMİN İDARİ YARGIDA DAVA KONUSU EDİLEMEYECEĞİ HK.
Davacı tarafından, kendisine hakaret ettiği ve yalancı tanıklık yaptığını iddia ettiği kişi hakkında Savcılık tarafından verilen takipsizlik kararına itirazı reddeden Ağır Ceza Mahkemesi kararının, yazılı emirle bozulması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonunda ... İdare Mahkemesince, 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Yasasının 343.maddesinde, kesinleşen karar ve hükümlerde yasaya aykırılık bulunduğunun öğrenilmesi halinde Adalet Bakanınca o karar veya hükmün bozulması istemiyle Yargıtay'a başvurulması için Cumhuriyet Savcılığına yazılı emir verileceğinin öngörüldüğü, dava konusu işlemin bu maddeye dayanılarak tesis edildiği, idari davaya konu olabilecek bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen … günlü ve … sayılı kararın bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.