Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/598
Karar No: 2018/5449
Karar Tarihi: 11.09.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/598 Esas 2018/5449 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar tarafından, aynı binadaki iki ayrı dükkanın müşterek malikleri olduklarını ve ortaklığın giderilmesini talep ettikleri dava, mahkeme tarafından reddedilmiştir. Mahkeme, kat mülkiyeti olduğu için aynen taksim talebinin doğru olmadığını, satış suretiyle ortaklığın giderilmesi yönünde bir talep olmaması ve taşınmazın pay ve paydaş adedi nedeniyle aynen taksiminin mümkün olmaması nedenleriyle davayı reddetmiştir. Ancak, bağımsız bölümlerin paylı olması halinde ortaklığın giderilmesinin istenebileceği hükmü gereğince, davacının talebinin satış olmaması nedeniyle aynen taksim talebi olduğu belirlenmiş, ancak taşınmazın pay ve paydaş adedi nedeniyle aynen taksimin mümkün olmadığından davanın reddi gerektiği belirtilerek, kararın gerekçesi düzeltilerek, hükmün onanmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanmıştır: Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 7/II maddesi \"bağımsız bölümlerin paylı olması halinde ortaklığın giderilmesinin istenebileceği\" hükmünü düzenlerken, 7. maddesi \"kat mülkiyetine ve kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemeyeceği\" hükmünü düzenlemektedir.
14. Hukuk Dairesi         2016/598 E.  ,  2018/5449 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 13.10.2011 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 03.04.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili 13.10.2011 tarihli dilekçesiyle, 936 ada, 149 parsel sayılı kargir apartmanının, zemin bağımsız bölüm, 3 nolu dükkanın üzerinde davacı ve davalıların 169/1000 arsa payının müşterek malikleri olduklarını, dava konusu dükkanın aslında 2 dükkan olarak yapıldığını, bir dükkanın 13/04/1982 tarihinde müvekkili davacıya, diğer dükkanın 25/05/1995 tarihinde diğer davalılara satıldığını, her iki dükkanın ayrı ayrı kullanıldığını, tek ... olmasına rağmen fiilen ayrı ayrı kullanılan taşınmazın iki dükkan haline getirilmesi için davacı tarafından hazırlatılan tadilat projesinin belediyece uygun görüldüğünü, yapı kullanma izni belgesi verildiğini, ancak davacı ile davalıların tek ... olan dükkanın fiiliyattaki kullanım gibi iki ... olarak ayrılması konusunda anlaşamadığını, tapuda ifraz işlemi ve intikal yapılamadığını, bu nedenlerle 3 nolu bağımsız bölümü olan dükkanın fiili kullanımdaki gibi aynen taksim suretiyle ortaklığının giderilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkememizce mahallinde inşaat mühendisi bilirkişi aracılığıyla 05/02/2013 tarihinde keşif yapılmış, inşaat mühendisi ... tarafından hazırlanan 11/02/2013 tarihli rapor ve 02/04/2013 tarihli ek rapor alınmış belediyece tasdikli tadilat projesinde 3 nolu ve 17 nolu olarak gösterilen ve yapı kullanma izni belgesi verilen taşınmazın fiiliyattaki gibi aynen taksim suretiyle ortaklığının giderilmesinin mümkün olduğu"" belirtilmiştir. Yeniden 12.11.2013 tarihinde keşif yapılmış, 25/11/2013 tarihli bilirkişi raporunda ... kaydında tek dükkan olarak kayıtlı olmasına karşın, yapı kullanma izin belgesine esas tadilat projesinde fiilen kullanıldığı gibi 3 ve 17 olmak üzere 2 ayrı dükkan olarak aynen taksim suretiyle ortaklığının giderilmesinin mümkün olduğu bildirilmiştir.
    KMK"nun 7. maddesi ""Kat mülkiyetine ve kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez"" hükmü yer almakta olup; kat mülkiyetine konu bir yerle ilgili aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi davası açılamayacağı, davacının satış suretiyle ortaklığın giderilmesi yönünde bir talebi bulunmamasına, kaldı ki fiili kullanımın dayanağını teşkil eden yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarih ve diğer davalıların taşınmazdaki hisse sahibi oldukları tarih itibariyle davalıların yapı kullanma izni alınmasında bir dahillerinin bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de Kat Mülkiyeti Kanununun 7/II maddesinde "bağımsız bölümler, bağımsız bir gayrimenkul gibi dava ve takip konusu olabilir. Bunlarda ortaklığın giderilmesi istenebilir" hükmü gereğince bağımsız bölümlerin paylı olması halinde ortaklığın giderilmesinin istenebileceği düzenlenmiştir. Bu nedenle davacının aynen taksim talep etmesi satış istenmemesi ve taşınmazın pay ve paydaş adedi nedeniyle aynen taksiminin mümkün olmadığı anlaşıldığından davanın bu gerekçe ile reddi gerekirken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi doğru görülmemiş bu nedenle bozulması gerekmiş ise de davanın reddi sonucu itibariyle doğru olduğundan HUMK’nın 438/son maddesi gereğince hükmün gerekçesinin düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün gerekçesinin DÜZELTİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde davacı tarafa iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.09.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi