Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1326
Karar No: 2017/2119
Karar Tarihi: 20.02.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/1326 Esas 2017/2119 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2017/1326 E.  ,  2017/2119 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, asıl davada kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti, resmi ve dini tatil çalışması ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine birleşen davada ise ek hafta tatili ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın ise kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılardan ... İnşaat Tic. Ltd. Şti. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili asıl davada, davacının asıl işveren ..., diğer davalı ... İnş. Tic. Ltd. Şti."nin alt (taşeron) olduğu, ... Bölgesi Elektrik Sayaçları indeks okuma işyerinde 22/02/2008 tarihinden 01/03/2011 tarihine kadar kesintisiz çalıştığını, davacının iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, resmi ve dini tatil çalışması ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini, birleşen davada ise ek hafta tatili ücretinin davalı ...Tic. Ltd. Şti."nden tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılardan ...inşaat Tic. Ltd. Şti. vekili, davacının süreli iş akdi ile çalıştığını, iş akdinin sürenin dolumu nedeniyle sona erdiğini, kıdem tazminatı istenemeyeceğini, davacının çalışma sürelerinin işyeri kaydından tespit edilebileceğini, işyerinde hafta tatili ve bayram günlerinde çalışmanın olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Diğer davalı vekili, müvekkilinin taraf ehliyeti olmadığını ve işin bir bölümünü bölünerek diğer davalıya verildiğini, aralarında bir alt işverenlik ilişkisi olmadığını, davacı ile diğer davalının belirli hizmet sözleşmesi imzaladığını ve sözleşmenin kendiliğinden sona erdiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece ... aleyhine açılan davanın feragat nedeniyle reddine, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak .... Tic. Ltd. Şti. aleyhine açılan dava yönünden kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti talebinin reddine, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacağının kabulüne karar verilmiş, karar davalı ... Tic. Ltd. Şti. vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 7. HD’nin 18.09.2014 tarih, 2014/11629 Esas, 2014/17540 Karar sayılı kararı ile, “6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun "taleple bağlılık ilkesi" başlığını taşıyan 26. maddesinde "Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir." hükmüne yer verilmiştir. Davacı vekili dava dilekçesinin "KONU" başlıklı 1. bölümünde tek tek alacakları sayarak her bir alacak bakımından davacının ne tutarda alacaklı bulunduğunu belirtmek suretiyle talebini kısıtlamıştır.
    Şu halde kabule konu alacak bakımından davacı vekilinin talep ettiği tutarlar ile karara esas alınan bilirkişi raporundaki tutarlar kıyaslanmalı,her bir alacak için ayrı ayrı olmak üzere; bilirkişi raporunda hesap edilen tutar, talep edilen tutardan fazla ise, davacı vekilince talep kısıtlanmış olmakla talep edilen tutar ile sınırlı olarak ilgili alacak hakkında kabul kararı verilmeli,eğer hesap edilen tutar talep edilen tutardan az ise ilgili alacak kısmen kabul kısmen red edilerek hesap edilen tutar hüküm altına alınmalıdır. Aksine uygulama ile dava dilekçesinin "NETİCEİ TALEP" bölümünde belirtilen tutarın hüküm altına alınması suretiyle karar verilmesi isabetsizdir.
    3-Hüküm altına alınan tutarların net ya da brüt tutarlar olduğu açıkça hüküm fıkrasında belirtilmelidir. Aksine uygulama ile hüküm kurulması isabetsizdir.
    4-Bozma ilamının 2 numaralı bendine göre oluşturulacak hükümle birlikte redde konu olan tutar nazara alınarak davalı taraf ( .... Ltd. Şti) lehine, kabule konu olan tutarlarda nazara alınarak davacı taraf yararına avukatlık ücretine hükmedilmesi gerektiği unutulmamalıdır.” gerekçesi ile bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda asıl dava yönünden ... aleyhine açılan davanın feragat nedeniyle reddine, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak ... Tic. Ltd. Şti. aleyhine açılan dava yönünden kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti talebinin reddine, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacağının kabulüne, bozmadan sonra birleşen dava yönünden hafta tatili ücretinin kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Bozmadan sonra verilen karar davalı ...Tic. Ltd. Şti. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı vekili, asıl davadaki dava dilekçesiyle hafta tatili alacağını 1.976,80 TL olarak belirlemiş ve sınırlamış olup, hükmüne uyulan 18.09.2014 tarihli bozma ilamında dava dilekçesi ile belirlenmiş/sınırlanmış olan alacak miktarından daha fazlasının talep edilemeyeceği ve hüküm altına alınamayacağı vurgulanmıştır.
    Bozmaya uyma kararı ile birlikte, davalı lehine usuli kazanılmış hak oluştuğu da gözetildiğinde, talep edilen hafta tatili alacağı bakımından hükmedilen miktarın 1.976,80 TL’yi aşması mümkün olmayacaktır. Bu miktar ise asıl davada hüküm altına alındığından ek dava açılmak suretiyle talep edilen hafta tatili alacağının reddi yerine kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20/02/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi