Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/515
Karar No: 2014/8645
Karar Tarihi: 21.04.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/515 Esas 2014/8645 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki alacak davasında davacı, işyerinde şoför olarak çalıştığını ve iş sözleşmesini emeklilik nedeniyle feshettiğini belirterek kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının tahsilini talep etmiştir. Davalı ise davacının işi bırakarak ayrıldığını ve hiçbir alacağı bulunmadığını beyan ederek davanın reddini istemiştir. Mahkeme, delillere ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davada akdin sona erme şekli konusunda uyuşmazlık bulunduğundan, kıdem tazminatı ve diğer alacakların hesaplanması hatalı yapılmıştır. Mahkemece belirlenen ücrette bir hata bulunmamakla birlikte, banka havalesi ile yapılan ödemenin ücret alacağına ilişkin olduğu kabul edilmemiş ve kıdem tazminatından mahsup edilmemiştir. Hafta tatili ücreti ve fazla mesai ücreti hesaplamalarında ise hatalar yapılmıştır. Bu nedenlerle, kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri: İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu.
7. Hukuk Dairesi         2014/515 E.  ,  2014/8645 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Alaçam Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Tarihi : 26/09/2013
    Numarası : 2012/140-2013/284

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; duruşma gününün taraflara tebliği için davetiyeye yapıştırılacak posta pulu bulunmadığından duruşma isteğinin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
    2-Davacı davalı işyerinde 25.5.2010- 25.5.2012 tarihleri arasında, şöför olarak aylık 1.400.00 TL ücret ile çalıştığını, iş sözleşmesini emeklilik nedeni ile feshettiğini belirterek kıdem tazminatı ile fazla çalışma, yıllık izin, genel tatil, hafta tatili ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının işi bırakarak işyerinden ayrıldığını,davacının davalı işverenden herhangi bir alacağı bulunmadığını beyanla davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece toplanan deliller ve bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında akdin sona erme şekli konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı emekli olduktan yaklaşık beş ay sonra hangi haklı neden dayanarak iş akdini feshettiğini ispat edemeyen davalı iş veren, banka havalesi ile 20.7.2012 tarihinde 130.00 TL ve 29.6.2012 tarihinde 1.260.00 TL olmak üzere toplam 1.390.00 TL"yi kıdem tazminatı olarak davacıya ödediklerini savunmuş ve davacının asgari ücret ile çalıştığını beyan etmiştir.
    Dosya kapsamına göre, davacının görevi ve kıdemi dikkate alındığında Mahkemece belirlenen ücret miktarında bir hata bulunmamaktadır. Davacının eksik ücret ödendiğine ilişkin bir beyanı ve ödenmemiş ücret alacağı talebi yokken Mahkemece banka havalesi ile yapılan 1.390.00 TL"nin ücret alacağına ilişkin olduğu kabulü yerinde görülmemiştir. Toplam çalışma süresine göre hesaplanan kıdem tazminatından, davalının davacıya banka havalesi ödediği toplam 1.390.00 TL"nin mahsup edilerek bakiye miktarın kıdem tazminatı olarak hükmedilmemesi hatalı olup, bozma sebebidir.
    3-Taraflar arasında fazla mesai ve hafta tatili ücretlerinin hesabı hususunda uyuşmazlık vardır.
    Karara esas alınan bilirkişi raporunda tanık ifadelerine göre davacının ara dinlenmeler düşüldükten sonra günde 3,07 saat üzerinden haftada 21,5 saat fazla çalışma yaptığı kabul edilerek fazla mesai ücreti hesaplamıştır.Yine bilirkişi tarafından tanık anlatımlarına atıfla davacıya ayda iki defa olmak üzere hafta tatili kullandırılmadığı gerekçesiyle hafta tatili ücreti hesaplanmıştır.
    Hafta tatilinde işçinin çalışması halinde, çalışma karşılığı olmaksızın kendisine ödenmesi gereken bir yevmiye yanında, çalışmanın karşılığı da bir buçuk yevmiye olarak hafta tatili ücreti ödenmelidir.Bu tespite göre davacının ara vermeksizin hafta tatili olması gereken günde de çalışması halinde normal çalışma süresi karşılığı kendisine hafta tatili ücreti olarak (2.5 yevmiye) ödenmesi gerekir.Eğer hafta tatili gününde çalışılan süre normal çalışma süresini aşıyor ise bu süreninde fazla çalışma olarak kabulü ile bu saatler için %50 zamlı fazla çalışma ücreti olarak hesaplanması gerekir.
    Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda hafta tatili olması gereken gün için normal çalışma saati bakımından hem fazla mesai ücreti hem de hafta tatili ücreti hesaplanması hatalı olup bozma nedenidir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 21/04/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi