Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/10834
Karar No: 2017/1876
Karar Tarihi: 14.02.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/10834 Esas 2017/1876 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işverenin, davacı işçinin iş sözleşmesini haklı neden olmaksızın sonlandırdığını kanıtlayamadığı ve davacının işten kendi isteğiyle ayrıldığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, davacının kıdem tazminatı talebi kabul edilmiştir. Ancak, ihbar tazminatı talebi kabul edilemez çünkü bu tazminatın ödenmesi, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır ve feshi haklı bir sebebe dayanması durumunda ihbar tazminatına hak kazanılması mümkün değildir. Kararın dayandığı kanuni gerektirici sebepler ise iş Kanununun kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili maddeleridir.
9. Hukuk Dairesi         2015/10834 E.  ,  2017/1876 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 1. İŞ ( SOSYAL GÜVENLİK )MAHKEMESİ

    DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alcaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 07.02.2017 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü yapılan tebligata rağmen taraflar adına kimse gelmediğinden incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan günde dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde 15.12.2006-18.02.2012 tarihleri arasında cila bölümünde usta olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin 18.02.2012 tarihinde her türlü yasal hak ve alacaklarının ödeneceği vaadiyle işverence sona erdirildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacı ve işyeri çalışanı üç arkadaşının başka bir işyerinde iş bulmaları nedeniyle ücretlerinin iki katına çıkarılmasını istediklerini, %20 zam önerildiğini ve bu öneriyi davacının kabul etmeyerek tazminatlı işten çıkmayı istediğini, davacı ve arkadaşlarının eski işçileri olduğundan sadece kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmesine rağmen davacının bu teklifi kabul etmeyerek işyerinden kendisi ayrıldığından tazminat hakkının bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak; davalı işverence davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmayacak şekilde işten çıkarıldığının ispatlanamadığı, davacının hizmet süresi dikkate alındığında sebepsiz olarak işi bırakmasının da hayatın olağan akışına uygun olmadığı, zam talebinde bulunması nedeniyle iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Dosya içeriğine göre; taraflar arasındaki iş ilişkisinin hangi tarafça sona erdirildiği ve bu sona erme şeklinin kıdem ve ihbar tazminatını gerektirip gerektirmediği hususları ihtilaflıdır.
    Somut uyuşmazlıkta; davacı işçi, iş sözleşmesinin feshinin hak ve alacaklarının ödeneceği vaadiyle işverence haksız gerçekleştirildiğini iddia ederken, davalı işveren ise davacının talep ettiği zam miktarının kabul edilmemesi üzerine işyerinden kendisinin ayrıldığını savunmuştur.
    Davacı tanıklarının feshe ilişkin görgüye dayalı beyanları yoktur. Dosyadaki mevcut delil durumuna göre; davacı ile işverenin ücret zammı ve iş koşulları ile ilgi olarak yaptığı müzakerede anlaşma sağlanamayınca davacı işçinin işi kendisinin bıraktığı ve bıraktığı an itibariyle de işçilik alacaklarının bulunduğu anlaşılmakla kıdem tazminatı talebinin kabulü yerinde ise de, ihbar tazminatının, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması ve iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanmasının mümkün olmaması karşısında, iş akdini haklı nedenle sona erdiren davacı işçinin ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken yazılı gerekçeyle kabulü hatalıdır.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi