Esas No: 1991/1912
Karar No: 1992/75
Karar Tarihi: 22.01.1992
Danıştay 10. Daire 1991/1912 Esas 1992/75 Karar Sayılı İlamı
Özet:
İdare Mahkemesi, Kapıkule Gümrük Sahasında bulunan mağazanın yeniden kiraya verilmesi için yapılan ihalenin, davacı şirketin teklif mektubunun usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının, Yönetmeliğin 7. ve 10. maddeleri uyarınca, mağazaları inşa edenlere öncelik hakkı tanınabileceği nedeniyle uygun olduğuna hükmetmiştir. Bu nedenle, davacının öncelik hakkı iddiasının mahkeme tarafından kabul edilemeyeceği kararı verilmiştir. İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması mümkün olmadığından, temyiz istemi reddedilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri, 2886 sayılı Yasa'nın 37. maddesi ve Gümrük Hattı Dışı Eşya Satış Mağazaları ve Depoları Yönetmeliği'nin 7. ve 10. maddeleridir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 75
Esas Yılı : 1991
Esas No : 1912
Karar Tarihi : 22/01/992
GÜMRÜK HATTI DIŞI EŞYA SATIŞ MAĞAZALARININ KİRALANMASINDA MAĞAZALARI İNŞA EDENLERE ÖNCELİK HAKKI TANINABİLECEĞİ HK.
Kiracısı oldukları, Kapıkule Gümrük Sahasında bulunan mağazanın yeniden kiraya verilmesi için yapılan ihalenin iptali istemiyle açılan dava sonucunda … İdare Mahkemesince; mağazanın, iki yıllık kira süresinin bitiminde yeni kiralama işlemi için yapılan ihale sırasında davacı şirketçe verilen teklif mektubunun, usulüne uygun bulunmaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmasının 2886 sayılı Yasanın 37. maddesi hükmüne uygun olduğu, davacı tarafından ileri sürülen, mağazanın işletme hakkının öncelikle kendilerine verilmesi gerektiği iddiasının, Gümrük Hattı Dışı Eşya Satış Mağazaları ve Depoları Yönetmeliğinin 7. ve 10.maddeleri uyarınca işletme hakkında önceliğin, mağazaları inşa edenlere tanınabileceği, uyuşmazlık konusu mağazanın, davacı şirket tarafından inşa edilmediği, bu nedenle öncelik hakkı tanınamayacağı nedeniyle yerinde olmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen … günlü ve E:…, K:… sayılı kararın incelenerek bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.