Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/691
Karar No: 2013/2040
Karar Tarihi: 26.03.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/691 Esas 2013/2040 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için yapılan icra takibine itirazın iptâli, takibin devamı ve %40 icra inkâr giderimi istemine ilişkindir. Taraflar arasında yazılı bir sözleşme bulunmamaktadır. Ancak akdî ilişkinin varlığı, işin yapılıp teslim edildiği ve ödemeler konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davacı iş sahibi tarafından anılan faturayla ilgili olarak icra takibi yapılmış, davacı yüklenicinin itirazı üzerine takip durmuştur. Eldeki bu davada itirazın iptâli, takibin devamı ve %40 icra inkâr giderimi talep edilmiştir. Yargılama sürecinde tarafların gösterdikleri kanıtlar toplanmış, dosya üzerinde inceleme yapılmış, mali müşavir bilirkişiden rapor alınmıştır. Düzenlenen raporda takibe konu faturaya itiraz edilmediği, faturanın davacı defterlerinde alacak, davalının kayıtlarında ise borç olarak yazıldığı saptanmıştır. Bu durumda üretilen kumaşlarda kısmen ayıbın bulunduğu, bunun davalı tarafından da kabullenildiği, anılan bu faturanın da bu kapsamda düzenlenip gönderildiği, dinlenen tanıkların sözleri ve diğer dosya içeriği belgelerle de sabit olmuştur. Mahkeme, davacının lehine karar vererek kararın boz
15. Hukuk Dairesi         2013/691 E.  ,  2013/2040 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Sulh Hukuk Hakimliği
    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, 818 Sayılı Borçlar Yasası"nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için yapılan icra takibine itirazın iptâli, takibin devamı ve %40 icra inkâr giderimi istemine ilişkindir.
    Yerel mahkemede görülen davanın yapılan açık yargılaması sonucunda davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Eser sözleşmesi taraflara karşılıklı haklar ve borçlar yükleyen bir iş görme akdidir. Yüklenici yapımını üstlendiği eseri sözleşmeye, teknik ve sanatsal ilkelere ve amaca uygun olarak imâl edip iş sahibine teslim etmekle, iş sahibi de kararlaştırılan bedeli ödemekle mükelleftirler.
    Dava konusu somut olayda davacı kumaş örmesi için davalı yükleniciye iplik göndermiş, davalı bu iplikleri kumaş olarak imâl edip davacıya teslim etmiş, yapılan işin bedeli ödenmiştir.
    Taraflar arasında yazılı bir sözleşme bulunmamaktadır. Ancak akdî ilişkinin varlığı, işin yapılıp teslim edildiği ve ödemeler konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Uyuşmazlık ayıplı olarak imâl edilen kumaşlar ve bu konuda taraflar arasında mutabakata varılarak düzenlendiği iddia edilen 01.02.2010 tarih 196968 Sayılı 5.961,60 TL tutarındaki reklamasyon bedeli faturayla ilgili noktada toplanmaktadır. Davacı iş sahibi tarafından anılan bu faturayla ilgili olarak icra takibi yapılmış, davacı yüklenicinin itirazı üzerine takip durmuştur. Eldeki bu davada itirazın iptâli, takibin devamı ve %40 icra inkâr giderimi talep edilmiştir. Yargılama sürecinde tarafların gösterdikleri kanıtlar toplanmış, dosya üzerinde inceleme yapılmış, mali müşavir bilirkişiden rapor alınmıştır. Düzenlenen raporda takibe konu faturaya itiraz edilmediği, faturanın davacı defterlerinde alacak, davalının kayıtlarında
    ise borç olarak yazıldığı saptanmıştır. Bu durumda üretilen kumaşlarda kısmen ayıbın bulunduğu, bunun davalı tarafından da kabullenildiği, anılan bu faturanın da bu kapsamda düzenlenip gönderildiği, dinlenen tanıkların sözleri ve diğer dosya içeriği belgelerle de sabit olmuştur. Buna rağmen davanın reddine karar verilmesi isabetli olmamıştır.
    Tüm bu nedenlerle davanın kabulüne karar verilmesi gereken reddi yönünde hüküm kurulması doğru olmamış, kararın bozulması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 26.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi