Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3415
Karar No: 2013/2022
Karar Tarihi: 25.03.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/3415 Esas 2013/2022 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı iş sahibi ile davacı arasında yok yazılı sözleşme bulunmasına rağmen, eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu, davalı iş sahibinin yaptırdığı ceket ve eteklerin ayıplı olduğu ve geri alındığı belirlenmiştir. Mahkeme davacının, ayıplı ürünleri teslim aldığından dolayı iş bedeline hak kazanmadığını kabul etmiştir. Mali müşavir bilirkişi raporu alınarak, geri alınan ürünlerin bedeli konusunda ek inceleme yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Mahkeme, davacının talebi üzerine işin incelenerek karara bağlanması için başka bir güne bırakmıştır. Mahkeme kararı, davalının diğer temyiz itirazları reddedilerek, geri alınan ürünlerin bedeli konusunda ek inceleme yapılması gerektiği kararı verilmiştir. Bu karar 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 359. maddesine göre ayıplı ürünler ve ihbarlar hakkındadır.
15. Hukuk Dairesi         2012/3415 E.  ,  2013/2022 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili gelmedi. Davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ödenmeyen iş bedelinin tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş reddi gerekmiştir.
    2-Yazılı sözleşme bulunmamakla birlikte yanlar arasında bayan dokuma etek ve ceket yapımı konusunda eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu, davalı iş sahibinin bunları ihraç amaçlı yaptırdığı, davacı tarafından yapılan etek ve ceketleri yurtdışındaki dava dışı firmaya gönderdiği anlaşılmaktadır. Teslim 01.08.2007 tarihli olup dava dışı firmaca yapılan kontrollerde dokuma hataları, iplik çekilmeleri, delikler, açık dikişler ve yapışkan tela artıkları gibi ayıplar belirlenerek rapor alınmış ve davalı iş sahibine 22.08.2007 tarihli iade faturası ile bildirilmiştir. Davalı tarafından da 27.08.2007 tarihli ihtarname ile davacıya ayıp ihbarında bulunulmuş, ayıplı olduğu ileri sürülen 2155 adet ceket davacıya iade edilmiş ve davacı tarafından da teslim alınmıştır. Davacı tarafça da malların ihraç amaçlı yaptırıldığı bilindiğinden dava dışı ihraç edilen yabancı şirketin 22.08.2007 ayıp ihbarı ve ayıplı malların iade tarihine göre davacının 27.08.2007 günlü ihtarı 818 Sayılı Borçlar Kanunu"nun 359. maddesi hükmünce makul sürede yapılmış ayıp ihbarıdır. Davacı da 2155 adet ayıplı ceketi teslim aldığından bu ceketlerin bedeli yönünden iş bedeline hak kazanmadığının kabulü gerekir.
    Bu durumda mahkemece mali müşavir bilirkişiden ayıplı olup davacı yanca geri alınan ve davalıya tekrar iade edilmeyen 2155 adet ceketin 01.08.2007 tarihli davacı faturasındaki birim fiyata göre bedeli konusunda ek rapor alınarak bulunacak miktarın kabul edilen 93.894,36 TL alacaktan mahsup edilmek suretiyle kalan miktar üzerinden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yanlış değerlendirme ve eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, bozulması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 990,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 25.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi