20. Hukuk Dairesi 2018/4514 E. , 2018/6143 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
Velayetin Düzenlenmesi istemine ilişkin olarak açılan davada, ... 1. Aile Mahkemesi ile ... 10.Aile Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, velayetin düzenlenmesi istemine ilişkindir.
... 10. Aile Mahkemesince, veli ..."un son yerleşim yeri adresinin "... .... Cad. ... Apt. ... .../..." olduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
... 1. Aile Mahkemesi tarafından ise, UYAP üzerinden yapılan adres araştırmasında ve nüfus kayıtlarının incelenmesi sonucunda tarafların her ikisinin de ..."da ikamet ettikleri, davacı ... için belirtilen Arapsuyu mahallesinde bulunan konuta çıkartılan tebligatların iade edildiği, davalı ..."un bu konutta yaşamadığı anlaşılmıştır. Ayrıca dosyada herhangi bir yetki itirazı bulunmadığı da anlaşılmıştır. MÖHUK 41. maddesi gereği Türk vatandaşlarının kişi hallerine ilişkin davalar yabancı ülke mahkemelerinde açılmadığı veya açılamadığı takdirde Türkiye"de yer itibariyle yetkili mahkemede, bulunmaması halinde ilgilinin sakin olduğu yer, Türkiye"de sakin değilse Türkiye"deki son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı takdirde ..., ... ve ... Mahkemelerinin birinde görüleceği anlaşıldığından, HMK yetkiye ilişkin genel kuralı gereği yetkili mahkemenin ..., ..., ... Mahkemeleri olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Türk Medenî Kanununun 21. maddesinde "Velayet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri, ana ve babasının; ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeridir. Diğer hallerde çocuğun oturma yeri, onun yerleşim yeri sayılır." hükmüne yer verilmiştir. 5718 sayılı MÖHUK"nın 41. maddesi uyarınca Türk vatandaşlarının kişi hâllerine ilişkin davaları, yabancı ülke mahkemelerinde açılmadığı veya açılamadığı takdirde Türkiye"de yer itibariyle yetkili mahkemede, bulunmaması hâlinde ilgilinin sâkin olduğu yer, Türkiye"de sâkin değilse Türkiye"deki son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı takdirde ..., ... veya ... mahkemelerinden birinde görülür.
Dosya kapsamında küçüğün ve annesinin MERNİS adresinin “... .... Cad. ... Apt. ....../...” olduğu anlaşıldığından uyuşmazlığın ... 1. Aile Mahkemesinde çözümlenmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 1. Aile Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 01/10/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.