Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/6336
Karar No: 2019/17504
Karar Tarihi: 03.12.2019

Hırsızlık - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2019/6336 Esas 2019/17504 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir hırsızlık suçuyla ilgili olarak verilen mahkumiyet kararının temyiz edilmesi sonucunda incelenmiştir. Delillerin ortaya konulması ve reddedilmesi konularında kanuni düzenlemeler yapılmıştır. CMK'nın 217. maddesi, suçun hukuka uygun elde edilmiş herhangi bir delille ispat edilebileceğini belirtmiştir. Ayrıca, TCK'nın 26. maddesi, kişinin hakkını kullanmasının cezalandırılmayacağını belirtmiştir. Yargılamada, suçlama kabul edilmemiş ve delil yetersizliğinden dolayı beraat yerine mahkumiyet verilmiştir, bu da bozmayı gerektirmiştir. TCK'nın 134. maddesinde özel hayatın gizliliğini ihlal etmekle ilgili cezalandırma hükümleri yer almaktadır.
13. Ceza Dairesi         2019/6336 E.  ,  2019/17504 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Delillerin ortaya konulması ve reddi başlıklı CMK’nın 206. maddesine göre;
    “(1) Sanığın sorguya çekilmesinden sonra delillerin ortaya konulmasına başlanır. (Ek cümleler: 25/5/2005 - 5353/29 md.) Ancak, sanığın tebligata rağmen mazeretsiz olarak gelmemesi sebebiyle sorgusunun yapılamamış olması, delillerin ortaya konulmasına engel olmaz. Ortaya konulan deliller, sonradan gelen sanığa bildirilir.
    (2) Ortaya konulması istenilen bir delil aşağıda yazılı hallerde reddolunur:
    a) Delil, kanuna aykırı olarak elde edilmişse.
    b) Delil ile ispat edilmek istenilen olayın karara etkisi yoksa.
    c) İstem, sadece davayı uzatmak maksadıyla yapılmışsa.
    (3) Cumhuriyet savcısı ile sanık veya müdafii birlikte rıza gösterirlerse, tanığın dinlenmesinden veya başka herhangi bir delilin ortaya konulmasından vazgeçilebilir.”
    Delilleri takdir yetkisi başlıklı CMK’nın 217. maddenin 2. fıkrasına göre;
    “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.”
    İfade alma ve sorguda yasak usuller başlıklı CMK’nın 148. maddenin 4. fıkrasına göre;
    “Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hakim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz.”
    "Hakkın kullanılması ve ilgilinin rızası" başlıklı TCK’nın 26. maddesinin 1. fıkrasına göre;
    "Hakkını kullanan kişiye ceza verilmez."
    "Özel hayatın gizliliğini ihlal" başlıklı TCK’nın 134. maddenin 2. fıkrasına göre;
    “Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”
    “Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi” uyarınca maddi gerçeğin hukuka uygun delillerle araştırılması gerekir.
    Öte yandan kişilerin kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı hak arama özgürlüklerinin bulunduğu da tartışmasızdır. Bu çerçevede örneğin; gece saat 02.00’de telefonla cinsel tacize maruz kalan mağdurun yargılama mercileri önünde hakkını ispat etme amacına yönelik olarak cinsel taciz içeren sözleri görüşme esnasında telefonuna kaydetmesi sonucu elde edilen delilin hukuka uygun olduğu kabul edilebilir.
    Telefona kaydedilen ses ve/veya görüntünün tümüyle hukuka uygun ya da hukuka aykırı bir delil olduğunu kabul etmek yerine, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca somut olayda bu delilin varsa başka delillerle birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
    Sanığın katılan mağdurun halasının kızı olduğu, hastalığı sebebiyle geçici olarak katılanın evinde bulundukları sırada tartıştıkları, sonrasında evden ayrıldığı, iddiaya göre evden çıkarken bir adet fotoğraf makinesini götürdüğü, bu suretle müsnet suçu işlediği, iddia edilmiş ve katılan tarafından soruşturma evresinde yetkili mercilere ibraz edilen telefonla görüşme kaydına göre sanığın fotoğraf makinesini götürdüğünü kabul ettiği tespit edilmiş ise de, sanık yargılamanın bütün aşamalarında suçlamayı kabul etmemiş, katılanın telefonda ısrarla kendisini ikrara zorlaması karşısında tekrar tekrar aramasını engellemek için suçlamayı kabul ettiğini açıklamış, katılanın kendisine iftira ettiğini savunmuştur.
    Sanığı fotoğraf makinesini çalarken gören yoktur. Suç konusu fotoğraf makinesi ele geçirilmiş değildir. Katılanın iddiasından başka yalnızca sanığın içeriğini kabul etmediği telefon kaydına yansıyan ikrarı bulunmaktadır.
    CMK’nın 148/4. maddesi uyarınca görevi gereği ifade tespit eden kollukta müdafii hazır olmaksızın ikrar mahkemede doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz iken, hangi koşullarda ve hangi aşamadan itibaren kayda alındığı belli olmayan bir telefon görüşmesindeki ikrar, sonradan sanık tarafından inkar edildiğine göre sanığın müsnet suçtan delil yetersizliğinden beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet Savcısı"nın temyiz itirazı bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 03/12/2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi