Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/284
Karar No: 2020/1521
Karar Tarihi: 04.02.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2020/284 Esas 2020/1521 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2020/284 E.  ,  2020/1521 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş akdinin feshinin haksız olduğunun tespiti ile feshe bağlı alacakların, bakiye süre ücreti ile ek ders ücretinin tahsiline, ayrıca manevi tazminata hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, kararın davalı tarafından temyizi üzerine, Dairemizin 17.10.2018 tarihli ilamı ile disiplin kurulunun kararının süresinde olduğu, esas hakkında inceleme yapılarak bir karar verilmesi gerektiği gerekçesi ile bozma kararı verilmiş, mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama neticesinde disiplin kurulu kararının süresinde olduğu, feshin haklı nedene dayandığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe :
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacının ek ders ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    Bir mahkemenin, Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “Usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu olgu mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirmektedir (09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı YİBK).
    Mahkemenin, Yargıtay’ın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğabileceği gibi, bazı konuların bozma kararı kapsamı dışında kalması yolu ile de usuli kazanılmış hak gerçekleşebilir. (Prof. Dr. Baki Kuru, Usuli Müktesep Hak (Usule İlişkin Kazanılmış Hak) Dr. A. Recai Seçkin’e Armağan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları No. 351 Ankara, 1974, sayfa 395 vd.) Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bir başka anlatımla, kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur (04.02.1959 gün ve 13/5 sayılı YİBK).
    Somut uyuşmazlıkta; İş akdinin haksız feshedildiği iddiası ile belirli süreli iş sözleşmesine göre ödenmeyen bakiye süre ücreti ile fiilen çalıştığı dönemde ödenmesi gereken ancak ödenmeyen ek ders ücreti dava konusu edilmiş, ayrıca haksız fesih nedeniyle manevi tazminat talep edilmiştir. Mahkemece disiplin kurulu kararının süresinde olmadığı bakiye süre ücretini talep hakkını ortadan kaldıracak şekilde haklı fesih özelliğini kaybettiği gerekçesi ile bakiye süre ücreti ile ek ders ücreti hüküm altına alınmıştır. Kararın davalı vekili tarafından temyizi üzerine, Dairemizin 17.10.2018 tarihli ilamı ile disiplin kurulunun kararının süresinde olduğu, esas hakkında inceleme yapılarak bir karar verilmesi gerektiği gerekçesi karar bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verilmiştir.
    Dava konusu edilen bakiye süre ücretinin aksine fiili çalışmaya dayalı olarak talep edilen ek ders ücretinin feshin haklı olup olmaması ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ek ders ücreti yönünden ayrıca bir bozma da söz konusu olmadığından ek ders ücreti yönünden davacı lehine usuli kazanılmış hak oluştuğu gözetilerek, bu alacağın bozma öncesi hüküm altına alınan miktar üzerinden tekrar hüküm altına alınması gerekir iken, yanılgılı değerlendirme yazılı gerekçe reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 04/02/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi