Esas No: 1989/2196
Karar No: 1992/129
Karar Tarihi: 27.01.1992
Danıştay 10. Daire 1989/2196 Esas 1992/129 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesi ile uluslararası taşımacılık yapan bir firmanın yurt dışına çıkışı, yetki belgesinin iptal edilmedikçe engellenemez. Davacı firma, çıkış yasağına karşı dava açarak, yürürlükteki yönetmelikte bu konuda bir düzenleme olmadığı gerekçesiyle işlemin iptalini istedi. İdare Mahkemesi, tedbirin 7 gün sonra kaldırıldığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Ancak, davalı idarelerden Maliye ve Gümrük Bakanlığı, kararın yerinde olmadığını öne sürerek temyiz istemiyle davayı yargıya taşıdı. Yargıtay, temyiz sebeplerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığına karar vererek, önceki kararın onanmasına hükmetti.
Yönetmelikte bahsi geçen kanun maddeleri:
- Karayoluyla Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımaları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi: Yetki belgesinin verilmesi için gerekli şartları belirtir.
- Karayoluyla Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımaları Hakkında Yönetmeliğin 44. maddesi: Yetki belgesinin iptal edilmesi konusunu düzenler.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 129
Esas Yılı : 1989
Esas No : 2196
Karar Tarihi : 27/01/992
ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAN ALDIĞI YETKİ BELGESİYLE ULUSLARARASI TAŞIMACILIK YAPAN FİRMAYA AİT TAŞITLARIN, YURT DIŞINA ÇIKIŞININ, YETKİ BELGESİ İPTAL EDİLMEDİKÇE ENCELLENEMEYECEĞİ HK.
Karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığı yapmak üzere Ulaştırma Bakanlığınca verilen c-2 yetki belgesine sahip davacı firmaya ait taşıtların ikinci bir emre kadar yurtdışına çıkışının yasaklanmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonunda; karayoluyla Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımaları Hakkında Yönetmeliğin 8.maddesinde yetki belgesinin verilmesi için gerekli şartların neler olduğunun, 44.maddesinde de bu şartların kaybı halinde yetki belgesinin iptali konusunun düzenlendiği, ancak yetki belgesi iptal edilmedikçe taşımacılık faaliyetlerinin durdurularak tedbir konulabileceği yolunda bir düzenlemeye yer verilmediği, esasen tedbirin (çıkış yasağının) 7 gün sonra kaldırıldığı gerekçeleriyle dava konusu işlemin iptali yolunda ... İdare Mahkemesince verilen … gün ve E:…, K:… sayılı kararın, davalı idarelerden Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından yerinde olmadığı öne sürülerek temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen kara, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.